вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПостоянно запушен нос - кои са причините

Постоянно запушен нос – кои са причините

Причините за постоянно запушения нос може да са различни. На първо място трябва да се отхвърли вероятността за някакво инфекциозно заболяване. То може да е свързано с остър или обострен хроничен синузит, да има гнойна хрема. Други симптоми на инфекция са главоболие, тежест в главата или температура.

Ако запушеният нос не е по някоя от тези причини, има няколко други възможности, казва д-р Марияна Мандажиева, специалист по УНГ и алергология. Тя приема пациенти в Медицински център „Искър“ (Телефон 0877 58 90 40, София, ул. Искър 22)Най-често срещаната неинфекциозна причина е изкривена носна преграда. Тази деформация може да е била налице от години, но в един момент да причинява симптоми. Често се случва заради наднорменото тегло. То се трупа във всички тъкани равномерно в организма, включително и по лицето.

Фактори от околната среда също имат значение. Това са мръсният въздух в детската възраст, хипертрофията на тонзилите. Възпалена трета сливица, но и инфекция в другите може да причини запушване на носа. Причината е, че те повдигат и затварят епифаринкса. Точно по този начин при децата носът се запушва, появява се нощно хъркане и дори спиране на дишането. Увеличена трета сливица може да се дължи и на алергия, най-често към плесени. От една страна има оток на лигавицата в носа, на третата сливица, а в допълнение и затруднено носно дишане.

Според реакцията си при алергия хората се разделят на две групи – при едните носът тече, а при другите само се запушва. При алергия може да има и само запушен нос, без сърбеж и кихане. към кои алергени сте чувствителни, се установява с тест за алергия.

Раздразнена носна лигавица също дава симптоми

При някои хора има само иритация (дразнене) на носната лигавица. Може да е свързана с различни дразнители и дори прекомерна употреба на ароматизатори в бита. Те понякога провокират много сериозен оток на лигавицата. Отоплението на дърва, сушенето на пране в затворени помещения в жилището, водят до отделяне на формалдехид, който силно дразни лигавицата.

Не на последно място искам да спомена един хиперпластичния синузит, при който има удебеляване на лигавицата в носа и синусите, допълва д-р Мандажиева. При него може да се формират полипи.

Все по-често алергията се появява в зряла възраст

Напоследък се наблюдава интересна тенденция – все по-често алергията се проявява в зряла възраст. Ето как д-р Мандажиева обяснява това. Разбира се, и тези пациенти, както и другите, които още като деца имат алергии, са носители на гени, които ги правят склонни към такава реакция. По-важни са обаче отключващите фактори. Вероятно в детството му не е имало достатъчно алергени в околната среда, които да задействат алергичната реакция. Едва когато се натрупват повече дразнители, се стига до проява на заболяването.  

Причини за задната хрема

Най-често т.нар. “задна хрема”, при която секретът се стича направо в гърлото, а не излиза през носа, е провокирана от алергия. Възможно е тя да е към целогодишно действащи алергени като акари и плесени. Подобен симптом може да има и при бактериален синузит. Зависи кои синуси са засегнати.

Понякога основният проблем изобщо не е свързан с носа. Задна хрема има още при гастроезофагеален рефлукс и инфекция с хеликобактер пилори. Тогава единственият симптом дори може да е именно задно носно стичане и дразнене на гърлото. Изкривената носна преграда може да действа по същия начин, когато лигавицата от страната, където е изкривяването, задебелява. Тя се дразни и жлезите хипертрофират. Оттам се получава стичане на секрет.

Хипертрофия на носна лигавица  

Хипертрофията може да се получи от няколко причини – чести вирусни инфекции, алергия, злоупотреба с капки за нос. Съдосвиващите капки имат вторичен негативен ефект. Първо отбъбват и отпушват носа, но после водят до медикаментозен ринит.

Понякога хипертрофията е обратима – ако това, което я причинява, отпадна. Ако причината е злоупотреба с капки за нос, се дават орални деконгестанти с псевдоефедрин или кортикостероиди.

При изкривена носна преграда с много голяма деформация се налага операция. При алергия се дава подходящо лечение.

Правилно лечение на хрема и запушен нос

Инфекциозната хрема обикновено се дължи на вирусна инфекция. Когато няма анатомични аномалии като изкривена носна преградка, увеличена трета сливица, тя минава за 7-10 дни и без лечение. Съдосвиващите капки (като ксилометазолин) са вредни при дългосрочна употреба, тъй като увреждат лигавицата.

Още по вредни са комбинираните очни капки, които някои хора използват и за носа. В тях има и антибиотик, но в по-малка концентрация от необходимото и не може да се постигне лечебен ефект в носа. Реален е рискът да се получат резистентни щамове. Това лечение е особено вредно в детска възраст.

Вирусна или бактериална хрема

Жълто-зеленият секрет често е първият признак, че вирусната инфекция преминава в бактериална. Запушването на носа се задълбочава. Може да има и други симптоми като намалено или липсващо обоняние, гнилостна миризма в носа, главоболие и температура. Тогава лекарят ще прецени дали лечението да се проведе с локален антибиотик, но специално за използване в носа, а не очен, или с антибиотик през устата.

Промивките – колко и кога

Много се говори за промивките на носа с различни устройства, които се продават по аптеките. Използването на назални душове е уместно например при грипна епидемия, но само за определен период от време. Не бива да се прилагат при всяка хрема, защото се нарушава естествения нормален микробиом на носната лигавица. Подобно на кожата и червата и тя е населена от полезни бактерии, които я защитават от вредни влияния.

Ако само сме ходили из града например, достатъчно е вкъщи да си наплискаме лицето с вода, без да се достига по-навътре.

Имунодефицит може да е причина за чести хреми

При чести хреми трябва да се мисли дали няма вроден преходен имунодефицит. При често рецидивиращи хреми не трябва да се лекува на сляпо и да се дават постоянно антибиотици, назални средства, а да се търси дали няма някакъв по-дълбок проблем с имунната система. Под чести хреми се разбира хрема, която се повтаря повече от един път в месеца в продължение на поне три-четири месеца в годината. Уместно е да се направят изследвания, които да покажат има ли проблеми с хуморалния и клетъчния имунитет. Клетъчният е този, който пази от вирусни инфекции, а хуморалният пази от бактериални инфекции. Съвет за изследванията, които се правят в специализирана имунологична лаборатория, ще даде най-добре лекар имунолог.

Свързани публикации

2 коментара

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -