петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУголемена трета сливица при деца - кога и как се лекува

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

При инфекция с вируси, бактерии или други микроби обикновено третата сливица уголемява своя обем за две-три седмици. това е нормална реакция на имунната система и не е повод за някакви специални мерки, особено при по-малките деца под 5 г. Състоянието обикновено е обратимо.

За трайно увеличена трета сливица, наричана още аденоидна вегетация, се говори, когато проблемите продължават повече от два-три месеца, казва д-р Любен Попов от Медицински център „Искър“ (София, ул. Искър 22, тел. 0889 311 550), специалист по детски УНГ болести. За увеличаването й се съди по размера спрямо околните тъкани. Тогава оплакванията обикновено са за трудно дишане, неспокоен сън и дори промени в говора. При някои деца и ма и болка в тила. 

Основни причини за проблемите с третата сливица

алергия при децаИма няколко заболявания, състояния, които провокират възпалението и уголемяването на третата сливица при деца. Това са:

  • Алергиите, които понякога остават скрити. Малчугани с явни или недиагностицирани алергични реакции, може да страдат и от уголемена трета сливица;
  • Повтарящи се инфекции са друга често срещана причина за хронифициране на проблема. Честото боледуване може да стане причина за оперативно лечение и без да е налице съществено уголемяване.
  • Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕРБ), при който има връщане на стомашен сок към гърлото и носа, е болест, която се открива и при деца. Постоянното дразнене на гърлото от стомашния сок също може да е причина за увеличаване на третата сливица.

Как честото боледуване променя третата сливица

Честите инфекции в определени случаи променят нормалната структура на сливицата, посочва д-р Попов. Така тя самата става източник на инфекции и малките може да боледуват без външен причинител. Обикновено това се случва при спад на имунитета, например поради някаква настинка или преумора. Авто-инфекциите са типични при деца, които многократно са боледували от някаква инфекция в гърлото. Докато имунната система е в нормална кондиция, всичко е наред. При спад на имунитета тези микроорганизми се активират. При някои деца честите и сериозни проблеми с третата сливица стават показание за махането й, дори тя да не е уголемена. Променените размери са друго показание за оперативно лечение.

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Какво представляват сливиците

Добре е да знаете по принцип какво представляват сливиците. Това са лимфоидни органи, които са разположени във вътрешната част на човешката устна кухина. Представляват две струпвания на лимфни възли от двете страни на гърлото, които са вградени в джоб от страната на небцето. Те са богати на лимфоцити, които идентифицират и се борят с причинителите на болестите. Основната им функция е защита на организма и като част от имунната система сливиците реагират на микробите, които през устата и дихателните пътища попадат в гърлото. Латинското им наименование е tonsillae.

Колко са те в човешкото гърло

болни сливици гърлоПовечето хора знаят, че имаме три – две на небцето (Tonsilllae palatinae) – това са сливиците, които виждаме щом отворим уста, и познатата ни като трета сливица – Tonsillae pharyngealis или назофарингеална тонзила. Зад езика се намира Tonsilla lingualis и имаме две тубулни тонзили – Tonsillae tubariae. Тубулните тонзили са разположени в областта на фаринксалния отвор на евстахиевата тръба – между ухото и носа. Тяхната функция е да предпазват слуховите органи от възможна навлизаща инфекция.

Освен посочените има още две клинично важни:

  • едната представлява лимфоидно струпване по страничната стена на фаринкса;
  • второто струпване се намира по задната стена на средната част на фаринкса.

То е по-малко като количество, но играе важна роля, особено при хора с отстранени палатинални сливици (тези в гърлото). Компенсаторната му функция води до появата на хроничен фарингит при хората с отстранени сливици.

Налепите по сливиците невинаги са ангина

 

Как се поставя точна диагноза

При индикации за уголемена трета сливица предпочитам да прегледам, когато детето е здраво. Тогава резултатът ще бъде максимално точен и информативен, може да се види дали е налице аденоидна вегетация или причината е от друг характер.

Специфичната клинична картина също е в помощ на точната диагноза, макар че при всяко дете си има особености. Прегледът започва с подробна анамнеза – история на заболяването. Добрата анамнеза е половин диагноза – това е старо правило в нашата професия. Следва физикално обследване и допълнителни лабораторни изследвания, ако лекарят прецени.

Кои са изследванията при увеличена трета сливица?

имунна системаПредпочитам активното проследяване на пациента, по този начин се създава една доста стабилна картина на заболяването. Ако детето боледува много често, се назначава микробиологично изследване и пълна кръвна картина. Под много често боледуване се има предвид, ако то има два пъти седмично проблеми с третата сливица, а не понякога.

В много случаи се оказва, че често боледуващите деца са с желязодефицитна анемия. Неподходящ хранителен режим става причина немалка част от българските деца да развият този тип анемия. Понякога само с промяна на хранителния режим се стига до значително подобряване на състоянието.

Въпреки че боледуват и имат проблемна трета сливица, те се стабилизират и не се налага допълнително лечение.

За установяване на трета сливица може да се правят и рентгенови снимки, но аз лично ги назначавам изключително рядко. Правя това само в случаите, когато са налице анатомични особености на пациента, които не позволяват тя да бъде видяна. Рентгеновите апарати натоварват лъчево и при децата трябва да се ползват само когато е наложително.

Лечението е според първопричината

Съвременното лечение акцентира на т.нар. мултидисциплинарен подход. Когато е налично съмнение за трета сливица, често се налага да правим консултация с алерголози и след това провеждаме съвместно терапията. Премахването на последствията, без да се контролират причините не води до добри резултати. Винаги може да се опита консервативно лечение, което най-често е хомеопатично.

Антибиотици се използват, но предпазливо и само при необходимост. Те са антибактериално средство, а  85-90 процента от заболяванията в детска възраст са вирусни. Обикновено предписвам антибиотична терапия при продължително протичане на вирусната инфекция и невъзможност на организма да се справи с нея. Тя се определя строго индивидуално, персонализирано спрямо пациента.

Антибиотичното лечение в България се използва ненужно често, а понякога и безконтролно. Трябва да помним, че през последните десетилетия няма никакви нови антибиотици и вървим към сериозен проблем – антибиотична резистентност.

Лечебен курс от 10 дни е пряко свързан с прекомерното използване на антибиотици, поради което се налага по-продължителна терапия. Друга причина са определени индикации – например при възпаление на ушите 10-дневният курс е абсолютно задължителен. Средното ухо, където най-често е проблемът, представлява една малка кухина, в която е доста трудно да се поддържа продължително време точната антибиотична концентрация. Рисковете, които поемаме с недоизлекуването, са много по-високи от тези, свързани с приема на антибиотик.

Има ли локални антибиотици за лечение на трета сливица

Има локални антибиотични капки, но на нашия пазар не се предлагат специални за носа. Затова използваме очни антибиотични капки, но това трябва да се прави много дозирано, прецизно и с голямо познание, за да не бъде увредена трайно лигавицата на носа. При непропорционално използване на локални антибиотични капки може да се стигне до чести и продължителни боледувания с хронични хреми. Не може и не бива да се дават антибиотични капки от първия ден на хремата. Те я овладяват бързо, но създават предпоставка за огромни последващи проблеми. Нарушава се локалната защитна система на носната лигавица, хремите стават дълги, неповлияващи се от лечение, чести и  така детето се превръща в хронично болен възрастен.

Кога третата сливица трябва да се оперира

Операцията на сливици, с изключение на оперативните намеси при различни усложнения, винаги е планова. Преди да се отиде на оперативно лечение трябва да сме сигурни, че желаните резултати ще бъдат постигнати.

Най-честото показание за хирургична намеса при трета сливица е хипертрофията – т. нар. аденоидна вегетация, и то когато тя продължи над 2-3 месеца. След този период може да се приеме, проблемът е траен и сериозен. Отново подчертавам – когато третата сливица е с уголемен размер в рамките на остра вирусна инфекция, това не е показание за премахване. При боледуване тя може да остане увеличена до месец,  но след това се връща до нормалния си размер.

Другата честа причина за операция са честите боледувания не само на третата сливица, но и на ушите. Когато тя е увеличена, започва да пречи на нормалния дренаж на средното ухо. Това води до задържане на течност, намален слух и по-чести боледувания. Без навременни мерки може да се стигне до трайни хронични проблеми за цял живот, дори инвалидизиране, каквото е трайно намаленият слух.

Скарлатината протича с обриви и малинов език

Рискове, ако не лекуваме детето

Тъй като проблемът се проявява  в период на активен растеж на тялото и черепа, се получават увреждания и на зъбите, които водят до наложително често лечение. Може да се получи т.нар. готическо небце, което променя цялата акустика на гласа – говорът става гъгнест, думите се произнасят неясно.

Другото сериозно увреждане е свързано с ушите. Оплакванията са намален слух, течащи уши и многократно боледуване.

По принцип е възможно третата сливица да рецидивира, но в клиничната ми практика досега за около 20 години не ми се е случвало да оперирам повторно, казва още д-р Любен Попов. Случва се третата сливица да порасне, но не се е стигало до нова операция.

Рецидивите много често са на базата на неконтролирани алергични проблеми. Тези деца са били оперирани, но алергията не е била лекувана. Тя остава и поради това се стига до рецидив. Понякога се случва на третия или на шестия месец. Може дори да не личи, че е имало хирургическа интервенция – толкова сериозно е новото уголемяване.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -