Деца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица

PRINT
д-р Асен Асенов УНГ Пловдив

Всеки човек има трета сливица, но не всеки има проблеми с нея, казва д-р Асен Асенов от отделението по уши, нос и гърло в многопрофилна болница „Пловдив“. Третата сливица е мека лимфоидна или имунна тъкан в носоглътката от самото раждане на човека. Обикновено след 11-12-годишна възраст дегенерира – стопява се и изчезва. Има редки случаи, в които остава и на по-късна възраст, но повечето хора нямат трета сливица.

Понякога третата сливица остава трайно увеличена

гърло сливици хрема запушен носПонякога в резултат на чести инфекции в ранна детска възраст, между 1 и 3 годинки, третата сливица остава трайно увеличена и запълва пространството в носоглътката. Причината е, че те не си издухват добре нослето и така се получава задно стичане на секрет, от което започват да кашлят.

Колкото повече продължи хремата, толкова повече се увеличава и размножава аденоидната тъкан. По този начин често се получават рецидиви. Това води до нарушения на носното дишане – децата спят с отворена уста, хъркат, сумтят, а при по-тежки случаи правят апноични паузи или спиране на дишането а няколко секунди, обясни завеждащият УНГ отделението д-р Асен Асенов.

Отделно поради факта, че Евстахиевите тръби, които свързват носоглътката с ушите, са постоянно запушени, малчуганите получават чести инфекции на ушите. Те от своя страна могат да доведат до трайно намаление на слуха при децата, а оттам и до нарушения в психофизическото им развитие. Хлапетата са разсеяни, защото не чуват, а несправедливо са обвинявани, че са глупави, подчерта специалистът.

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Лечение на третата сливица с противоалергични медикаменти

болни сливици гърло Друга неприятна последица от уголемената трета сливица е, че поради нарушеното носно дишане се засяга т.нар. назопулмонален рефлекс, от което намалява количеството кислород в кръвта, защото заради дразненето на носната лигавица от въздуха се отваря по-широко белият дроб. От това понякога страдат мозъкът и сърцето.

Лечението на увеличената трета сливица винаги започва с медикаментозна терапия – капки в носа, притовоалергични средства, които влияят на лимфоидната тъкан, а понякога и антибиотици при острата фаза на възпалението. Приемът на лекарства обикновено проължава между 1 и 3 месеца, в които се наблюдава детето. Ако не доведе до желания резултат, се преминава към оперативно лечение.

Интервенцията се прави под обща упойка и продължава около 30 минути. Премахва се със специален инструмент, който се нарича аденотом, нещо подобно на кюрета. Методът е познат поне от 50 г. и продължава да е много използван. Операцията е доста кратка, но е драматична. След нея детето се възстановява за около седмица, а проблемите от преди това почти напълно изчезват.

Моят съвет е, когато третата сливица е увеличена и не се поддава на терапевтично лечение, да се отстрани, като за тази интервенция няма възраст, подчерта д-р Асенов. Според него добър ефект понякога се постига и с хомеопатично лечение, като медикаментите се пият около 2 месеца. След употребата им в някои случаи не се стига до оперативно лечение, увери лекарят. Той смята, че ролята на физиотерапията е противоречива, но тя може да подпомогне основната терапия, но приложена самостоятелно няма ефект.

Свързани теми: Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

[Общо: 23    Средно: 2.7/5]
Деца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица беше последно модифицирана от: ноември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *