вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюД-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на...

Д-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на сънната апнея

Д-р Иван Мануков е завеждащ отделение по инвазивна кардиология в многопрофилна болница „Пловдив“. Той е сред най-известните специалисти не само в Пловдивска област, но и в цялата страна. Спасил е живота на стотици пациенти с тежки сърдечни заболявания.

– Д-р Мануков, какво представлява синдромът на сънната апнея?
– Това е състояние, при което се нарушава дишането. Случва се нощем, по време на сън, затова заболяването не се дооценява, по-рядко се диагностицира и се пропуска. Много често, когато смъртта на пациенти настъпва нощем, причината е спиране на дишането при тези хора, което потвърждава значимостта на това здравословно отклонение.
– Какво се случва с човек, който страда от това заболяване?
– Нека първо да уточним, че това се случва обикновено на хъркащи пациенти, които са обект на шеги и хапливи забележки, без да се отчита, че те имат сериозно страдание, което има отношение към много органи и системи в организма. Те внезапно спират да дишат, а паузата, която са направили, може да продължи от няколко секунди до повече от минута. Това ги принуждава да се събудят и да започнат да дишат. Инцидентът се повтаря многократно, за една нощ може да се случи стотици пъти. Така се нарушава достъпът на кислород до организма на пациента, влошава се работата на централната нервна система, както и на сърдечно-съдовата. Получават се еднокринни и нарушения в съсирваемостта на кръвта. Това клинически се изразява чрез развитие на трудно лечима артериална хипертония, сърдечни атаки, поява на гръдна жаба /ангина пекторис/ с възможност за по-сериозни сърдечни инциденти. Пациентите развиват тежки сърдечни аритмии. Тези хора са изложени на 4-кратно по-висок риск от мозъчен инсулт. Развиват диабет, който се лекува трудно. Нарушава им се сексуално-половата функция. Изобщо страда целият организъм на пациента.

Нарушенията в съня не позволяват на организма да си почине и води до сънливост през деня. Тези хора заспиват лесно през деня, много пъти неочаквано, излагайки на риск себе си и околните, когато шофират, например.
– Всеки човек ли може да развие този синдром и кои групи са по-засегнати?
– По-често са засегнати мъжете, обикновено над 40 години, но е възможно да се появи и при по-млади хора. При жените се среща по-рядко, но с напредване на възрастта честотата при тях също нараства. Обикновено жертва на това заболяване са хора с наднормено тегло.
В България не е ясен процентът на страдащите от синдрома на сънната апнея, но в САЩ всеки 15-и американец получава внезапни пристъпи, като са засегнати 9% от жените и 25% – от мъжете. В Щатите са направени изчисления, че това заболяване изисква допълнителни средства за лечение на тези хора – по $ 1300 за пациент годишно.
– Какви са причините за появата на болестта?
– Дължи се на заболяване на централната нервна система – нарушения в дихателния център, предизвикани от възрастта или след инсулт.
Може да се дължи на отклонения в тъканите на горните дихателни пътища – нос, гърло, шийна мускулатура, или това е т. нар. обструктивна сънна апнея. Възможно е и да е със смесен произход, при който изявите се засилват от употребата на алкохол и приспивателни средства.
Описана е за първи път от Уилям Ослър в началото на 20 век като Пиквик синдром /по името на героя на Чарлз Дикенс/.
– Как се диагностицира синдромът на сънната апнея?
– За него трябва да се мисли винаги, когато лекар преглежда пациент с високо кръвно налягане или със сърдечно заболяване. Той трябва да разпитва винаги настоятелно болния и близките за подобни прояви по време на сън.
За доуточняване на състоянието, се прави запис на дишането нощем /полисомнографски запис/, който дава точен анализ за наличие на апнея, честотата и продължителността на епизодите, както и степента на нарушаване усвояването на кислорода. В Пловдив такова изследване се прави в интензивното отделение на МБАЛ „Пловдив“, както и в катедрата по патофизиология в Медицинския университет.
– Има ли лечение за това опасно състояние?
– Лечението е чрез премахване на факторите, които засилват проявите на болестта – намаляване консумацията на алкохол вечерно време, ограничаване на хапчетата на сън и за успокоение, редукция на теглото и на цигарите.
Провежда се и хирургично лечение като се премахват отклоненията на горните дихателни пътища – изкривявания и запушвания. Тази терапия обаче не винаги дава добър резултат.
Продават се специални фиксиращи шини, които се поставят в устната кухина, но също са с частичен ефект.
Най-ефикасно средство е апаратче, контролиращо и подпомагащо дишането нощем, което засега пациентите сами закупуват, защото средствата за него не се поемат от здравната каса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -