четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДеца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица

Деца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица

Всеки човек има трета сливица, но не всеки има проблеми с нея, казва д-р Асен Асенов от отделението по уши, нос и гърло в многопрофилна болница „Пловдив“. Третата сливица е мека лимфоидна или имунна тъкан в носоглътката от самото раждане на човека. Обикновено след 11-12-годишна възраст дегенерира – стопява се и изчезва. Има редки случаи, в които остава и на по-късна възраст, но повечето хора нямат трета сливица.

Понякога третата сливица остава трайно увеличена

гърло сливици хрема запушен носПонякога в резултат на чести инфекции в ранна детска възраст, между 1 и 3 годинки, третата сливица остава трайно увеличена и запълва пространството в носоглътката. Причината е, че те не си издухват добре нослето и така се получава задно стичане на секрет, от което започват да кашлят.

Колкото повече продължи хремата, толкова повече се увеличава и размножава аденоидната тъкан. По този начин често се получават рецидиви. Това води до нарушения на носното дишане – децата спят с отворена уста, хъркат, сумтят, а при по-тежки случаи правят апноични паузи или спиране на дишането а няколко секунди, обясни завеждащият УНГ отделението д-р Асен Асенов.

Отделно поради факта, че Евстахиевите тръби, които свързват носоглътката с ушите, са постоянно запушени, малчуганите получават чести инфекции на ушите. Те от своя страна могат да доведат до трайно намаление на слуха при децата, а оттам и до нарушения в психофизическото им развитие. Хлапетата са разсеяни, защото не чуват, а несправедливо са обвинявани, че са глупави, подчерта специалистът.

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Лечение на третата сливица с противоалергични медикаменти

болни сливици гърло Друга неприятна последица от уголемената трета сливица е, че поради нарушеното носно дишане се засяга т.нар. назопулмонален рефлекс, от което намалява количеството кислород в кръвта, защото заради дразненето на носната лигавица от въздуха се отваря по-широко белият дроб. От това понякога страдат мозъкът и сърцето.

Лечението на увеличената трета сливица винаги започва с медикаментозна терапия – капки в носа, притовоалергични средства, които влияят на лимфоидната тъкан, а понякога и антибиотици при острата фаза на възпалението. Приемът на лекарства обикновено проължава между 1 и 3 месеца, в които се наблюдава детето. Ако не доведе до желания резултат, се преминава към оперативно лечение.

Интервенцията се прави под обща упойка и продължава около 30 минути. Премахва се със специален инструмент, който се нарича аденотом, нещо подобно на кюрета. Методът е познат поне от 50 г. и продължава да е много използван. Операцията е доста кратка, но е драматична. След нея детето се възстановява за около седмица, а проблемите от преди това почти напълно изчезват.

Моят съвет е, когато третата сливица е увеличена и не се поддава на терапевтично лечение, да се отстрани, като за тази интервенция няма възраст, подчерта д-р Асенов. Според него добър ефект понякога се постига и с хомеопатично лечение, като медикаментите се пият около 2 месеца. След употребата им в някои случаи не се стига до оперативно лечение, увери лекарят. Той смята, че ролята на физиотерапията е противоречива, но тя може да подпомогне основната терапия, но приложена самостоятелно няма ефект.

Свързани теми: Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -