събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервю"Тапи" по сливиците са знак за добър имунитет

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Проф. Сергей Безшапочни ръководи клиника по отоларингология в Киев, преподава и на студенти в Медицинската академия. Гостува вече няколко пъти в България, за да обмени опит с колегите си у нас за новите тенденции в лечението на заболяванията уши-нос-гърло. Проблемите със сливиците могат да бъдат от различно естество. Белите налепи или „тапи“ по сливиците са чест срещани, но дали става дума за някакъв вид ангина или естествено очистване на отпадни вещества, може да прецени само опитен УНГ лекар сед обстоен преглед.  

Проф. Безшапочни, какво означава ангина?

– Много често всяка болка в гърлото се описва като ангина. Погрешно е прегледът да става, като пациентът се кара да каже „Аааа“ срещу светлината от прозореца. За да се види какво е състоянието на сливиците, трябва допълнителен източник на светлина и инструмент. В 90% от случаите, когато гърлото боли, това се дължи на хладен въздух, който е влязъл и е възпалил задната му стена – получил се е фарингит. При ангината са възпалени сливиците.

Понякога по сливиците се образуват бели налепи като тапички. Трябва ли да ги лекуваме?

– Само лекар специалист може да прецени какво е заболяването. Ангината е три вида – катарална, фоликулярна и лакунарна. Когато сливиците са уголемени, възпалени, но само червени – това е катарална. Има ли бели точици като на гъба мухоморка, става дума за фоликулярна. А когато има гной по целите сливици, която покрива всичко – това е лакунарна ангина. Често я бъркат с дифтерит. При него обаче гнойният слой покрива не само сливиците, но и много повече лигавица наоколо. Когато видят белите точици по сливиците, хората се плашат, смятат, че е лошо. Напротив – това е хубаво. Сливиците имат особено структура отвътре – с много каналчета. По тях изхвърлят отпадъчни продукти. Ако ги натиснете и от тях потече гной, става дума за възпаление. Но ако се отдели бяла тапичка, няма страшно. Сливиците работят точно за това.

Болки в гърлото при деца – фарингит, тонзилит или ангина?

Преди години в България масово се изрязваха сливиците на малките деца, защото боледуват. Правилно ли е това от сегашна гледна точка?

– Сега сливиците се разглеждат като най-важния имунен орган на човека. В някои страни като САЩ човек без сливици се приравнява на инвалид първа група. Вече се смята, че се оперират, само ако не могат да изпълняват функциите си – например при възникнал паратонзиларен абсцес. По-рано се правеше частично отстраняване на сливиците, когато те бяха уголомени – тонзилотомия. Това също е голямо недоразумение. Големината им няма никакво отношение към патологията. При някои хора те може да са огромни, но да вършат работа, или обратно – да са малки, но да създават проблеми.

Но при много големи сливици децата не могат да дишат…

– Това е тежък момент, от една страна на организма му е нужна голяма защита, т.е. сливиците порастват, но пък пречат. Тогава прилагаме лечение, като се стараем да избегнем разянето.

Често срещано е възпаление на задната стена на гърлото. Как да се лекува?

– Това е синдромът на задното стичане. Слизестата обвивка на носа има реснички по повърхността си. Понякога чувствате, че носът ви е пълен, но нищо не тече. Причината е, че ресничките движат секрета само навътре към носоглътката. След това той се стича към гърлото, това е естествен процес. С напредването на възрастта ресничките на епитела не са така подвижни и стичането се усеща повече. По-важният въпрос е какъв е секретът. Ако се отделя гной, тогава трябва да се вземат мерки. Но ако е само слуз, всичко е нормално.

Херпангина – как се предава и какво е лечението?

Как да опазим гърлото си здраво?

– Има препарати за промивка на носа, а на пазара се предлагат и много хомеопатични средства. Едно от тях – цинабсин, възвръща подвижността на ресничките в носа, т.е. естествената защита. Къде е грешката на много хора? Страхуват се от температурата, а тя убива вирусите. Първо трябва да се изясни каква е причината за температурата – дали и само катар или ангина, а това може да направи само лекар. Ако е само катар, трябва да си легнете и да пиете големи количества течности. Те извеждат вирусите извън организма и не трябва да се пият антибиотици.

При възпалени сливици или задна стена на гърлото гаргара не помага. Тя остава само в устата. По-добре е да се вземат таблетки за смучене, те обикновено съдържат както противобактериална съставка, така и обезболяваща. В момента на гълтането активните вещества покриват като с филм гърлото.

В кои случаи препоръчвате хомеопатията?

– Винаги я препоръчвам, защото препаратът не нанася вреда. При болно гърло е подходящ загряващ компрес. Повечето хора правят грешка – намотават го около гърлото. Но сливиците не са там! Ето как се прави правилно. Вземате фина памучна кърпа. За възрастни тя се напоява с водка, а при деца – водка, смесена с вода. Изцежда се добре и се слага не на шията, а от ухо до ухо под брадичката. Отгоре се слага слой полиетилен (найлонова торбичка), отново памучен слой. След това се прикрепя с бинт към главата – един път слоят минава отгоре през главата, като придържа компреса под брадичката, а друг – зад ушите към тила. Ефектът трае 5 часа, после трябва да се смени.

Вадене на сливици при деца – кога и как се прави

Много хора, които живеят в градове с усилен трафик, се оплакват от постоянно запушен нос  но нямат алергия. Каква е причината?

– Носът е уникален орган и може да пречиства мръсния въздух. До дробовете той достига чист и топъл. Но ако сте отворили устата си, праховите частици попадат в гърлото.

Не трябва да се говори на улицата ли?

– Сама го казахте. Много хора говорят дълго по телефона навън, а не бива. Студеният въздух също дразни. Когато вече сте вкъщи, можете да направите промивка на носа и гърлото. Това не е лечение, а само да се отстранят дразнителите.

Много хора използват много често и продължително капки за нос. Може ли?

– В никакъв случай! При настинка лигавицата подпухва, защото защитните клетки на организма са се притекли на помощ срещу вируса. А какво правим ние? Капките свиват кръвоносните съдове и пречат на имунната защита.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -