четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолки в гърлото при деца - фарингит, тонзилит или ангина?

Болки в гърлото при деца – фарингит, тонзилит или ангина?

Фарингит, тонзилит, ангина или обикновена настинка? Децата често страдат от болки в гърлото, макар причината за тях да е различна. Повече информация по темата дава детският УНГ специалист д-р Любен Попов, началник на детско отделение в УНГ Клиниката на ИСУЛ. Той приема пациенти в Медицински център „Искър“ в центъра на София, записването е на тел. 0889 311 550. 

Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.

Кое причинява болките в гърлото при децата?

Болките в гърлото са често срещани в детска възраст, като за тях може да има възпалителни и невъзпалителни причини. Възпалителните заболявания могат да бъдат бактериални и вирусни. При невъзпалителните причини може да става дума за чужди тела, контузии, дори туморни формации, макар и по-рядко. Може да има гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашен сок към гърлото. При децата рефлуксът се среща дори в първите 18-24 месеца и често е  физиологичен. Дължи се на незрялост на храносмилателна система и функцията на органите. Друга възможна причина е някаква хранителна диета.

Какви инфекциозни причинители при малките се срещат най-често в момента?

Коронавирусът, разбира се, се среща доста често. Голям процент от възпаленията на горните дихателни пътища в момента са вируси. Бактериите са много по-малко. В кабинета ми през последните дни минават доста деца с адено- или риновируси. При тях основните оплаквания са запушен нос, хрема. Болката в гърлото в случая може да е в резултат на запушения нос, защото тогава те дишат през устата.

Инфекциозната мононуклеоза също е често срещана, както всяка друга есен. При нея също има подобни симптоми.

Болките в гърлото – как да ги облекчим по-бързо?

Основната разлика от миналата година е, че тогава поради ограниченията и липса на пряк физически контакт преобладаваше коронавирусът. В момента наблюдаваме смесване на голям брой различни вирусни инфекции, по-малко са бактериалните. Има голямо разнообразие на причинители. Вирусите по-трудно се изолират за разлика от бактериите. Ако говорим за бактериални инфекции, става дума за стафилококови, стрептококови и др.

Започва да се появява и сезонният грип макар и сравнително рано и рядко. Това не означава, че задължително ще има грипна епидемия, още не се знае, как точно ще се развият нещата.

Фарингити, тонзилити и ангина – по какво си приличат и по какво се различават?

И трите заболявания се характеризират с болки в гърлото. Фарингитът е възпаление на гърлото най-общо казано. Тонзилитът е остро възпаление на сливиците в устата. Докато ангината е възпаление отново на сливиците, но по-тежко. Разликата между тонзилита и ангината е в степента на заболяването. Фарингитът е по-общото понятие за възпаление на цялото гърло. Може да има фарингит със или без тонзилит, ангината е по-тежко възпаление на сливиците.

Лечение на стрептококи – бактерии в гърлото, които правят скарлатина

Бактериалните инфекции по принцип са по-рядко срещани от вирусните, но пък може да има и комбинация от вирусни и бактериални.

Определянето на точната диагноза става с преглед, но и изследвания – пълна кръвна картина с или без диференциално броене, С-реактивен протеин, СУЕ, РУЕ. Може и чернодробни ензими да се видят при съмнение за мононуклеоза. В някои случаи се налага и изследване на гърлен секрет при отдиференциране на бактериалния причинител.

При вирусните инфекции е много по-трудно да се изолира причинител, но и там в повечето случаи лечението е симптоматично. При бактериалните се налага изписване на антибиотици, но винаги преценката е строго индивидуална, зависи не само от това какво, но и кого лекуваме, как се справя пациентът със заболяването.

Лечение на остър и хроничен фарингит според причината

Може ли опитният специалист да се ориентира само по картината за вида на инфекцията, за причинителя?

При някои инфекции може, при други не. Понякога има типична картина, друг път е смесена или дори атипична. Най-важно е първо да се установи дали е вирусно или бактериално заболяване, защото подходът е различен. Времето, когато може да оставим пациента без антибиотик, е различно. Ако болният е бил преди това в добро общо здраве, не боледува често, не е имунно компрометиран, може да се изчака 4 до 6 дни, преди да се даде антибиотик. Когато имаме бактериална инфекция, обикновено нямаме толкова време за чакане – ако до 2-3 дни нещата не започнат да се подобряват, се мисли за антибиотик.

Причини и лечение на задна хрема при деца

Температурата за каква инфекция е признак?

Температурата по принцип е защитен механизъм на организма към причинител. Това не ни ориентира дали инфекцията е вирусна или бактериална, макар че в повечето случаи вирусната инфекция върви с висока температура – над 37,8 градуса. Нека обаче да отбележа, че има и  хора, които по-трудно вдигат температура. Това е защитна реакция на организма, той се опитва да унищожи причинителя, не е просто симптом. Това не е критерий за изписване на антибиотици.

При някои пациенти температурата е единственият симптом. Понякога тя е и заради бактериални причинители. Трябва да се пусне поне кръвна картина, която ще хвърли допълнителна светлина.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -