събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВирусни инфекции причиняват шум в ушите

Вирусни инфекции причиняват шум в ушите

Вирусите, с които се срещаме през студените месеци, са много и предизвикват различни неразположения. Една зима сред водещите оплаквания е разстройство, друга – упорита кашлица или кървене от носа, трета – конюнктивит. „Възможно е да се провокира и шум в ушите, ако не се вземат мерки навреме. Това оплакване през последните години се превърна в световен проблем“, казва д-р Боримир Фурнаджиев (на снимката по-долу), отоневролог, специализирал фониатрия и психоанализа в Израел.

Проблемът може да се яви и след инфекциозно заболяване на носоглътката. Тогава инфекцията лесно прониква по Евстахиевата тръба към вътрешното ухо. Шумът е функция на вътрешното ухо. По време на грипните епидемии има условия, които благоприятстват появата му. Страдат и работещи в шумна среда, говорещите често и дълго по мобилния си телефон, тези, които слушат силна музика дълго време и със слушалки и подложените на стрес.

10 причини за досадния шум в ушите – тинитус

Шум в ушите се появява и при работа в токсична среда

д-р Боримир Фурнаджиев
д-р Боримир Фурнаджиев

Може да се случи, ако работите с бои, лакове, химикали. Често явление е и при тези, които цял ден работят с компютър или гледат телевизия. Тогава проблемът е резултат от т.нар. оптикокинетични въздействия през очите. Те представляват фотонно облъчване на мозъка и по неврогенен път във вътрешното ухо и продълговатия мозък се образуват възбудни огнища.

В резултат на това се получава този неприятен шум, от който ухото направо звънти, обяснява лекарят. Разбира се, шумът в ушите може да се появи инцидентно и от само себе си да изчезне. Това се случва при преумора, нервно напрежение или при пътуване със самолет. Ако продължи повече от 2-3 седмици, трябва да се търси лекарска помощ. Лекува се от отоневролози.

Лечение с медикаменти

Шумът в ушите идва от възбудени слухови клетки и се лекува с комбинация от медикаменти. „Дебело подчертавам, че шумът в ушите или главата се лекува, категоричен е д-р Фурнаджиев. В интернет се разпространява невярна информация и дори твърдения от колеги, че шумът не се лекува, че е много сложно, тъй като е функция на мозъка. Имам стотици излекувани пациенти с този проблем и от 25 г. се занимавам с това, разработил съм собствена схема за лечение.

Имам пациентка, която дойде да ми благодари, защото й помогнах да се отърве от страданието, измъчвало я 5 години, само за 2 месеца. Само през миналата седмица дойдоха трима пациенти, на които съм помогнал – на 28, 34 и 47 години. Дойде и жена, измъчвана от шума цели 18 години, която живее в Испания. Успях да й го намаля с над 80%. Сподели, че само като се ядоса или си пийне концентрат, шумът се усилва Всички пациенти с подобни оплаквания трябва да знаят, че червеното вино, концентратите, тютюнопушенето и безсънието повишават шума в ушите.“

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно

Ако се дават успокояващи, не бива да са много силни

лекарства лечениеШумът в едното, в двете уши или в главата е звук, който се явява много внезапно. Може да се случи дори на напълно здрави хора. Той е с различна честотна и децибелна характеристика. (Честота на звука се мери в херца, а мощността в децибели). Продължителността му може да е през целия ден или само нощем. През деня обикновено се заглушава от’ шумовете в околната среда и не е толкова дразнещ за хората, но вечер може да стане кошмарен, защото е тихо. Рано сутрин тези хора или се събуждат с него, или той се появява по- късно през деня.

Случва се да е с такава сила, че пациентите не могат да спят, разказва д-р Фурнаджиев. В такива случаи задължително се предписва успокояваща терапия. „Има една тънкост в лечението обаче, споделя д-р Бари, както го наричат известните ни попизпълнители, на които той помага при проблеми с гласа. – Не бива да се дават много силни успокояващи. Това е фина материя и задължително трябва да се търси специалист. Ако оплакването продължи дълго, е наложително да се вземат мерки. Защото от едното ухо проблемът може да се появи след време и в двете, а после и в главата.“

Лечението продължава 2-3 месеца

Лечението изисква търпение и по-дълго време — около 2-3 месеца. Има ефикасни лекарствени комбинации. „Отговорно заявявам, че с тях от 10 души успявам да излекувам напълно 6- 7, а на останалите трима намалявам чувствително шума – с поне 70-80%“, казва отоневрологът. Обяснява, че е по-трудно, когато има придружаващи заболявания като епилепсия, възрастови склеротични промени, диабет. Има много пациенти с проблеми с щитовидната жлеза или с хормонален дисбаланс.

„Лечението е комплексно и не може да се дават съдоразширяващи ей така, или лекарства, които тонизират мозъка. Представете си, че имате радио, което не е на станция и шуми, но в този момент долавяте новина, която искате да чуете, но ако увеличите звука на радиото, увеличавате и шума“, обяснява д-р Фурнаджиев. На възбуден мозък не бива да се дават възбуждащи лекарства. Все едно да посъветваш нервен човек да си пийне кафенце или да хапне шоколад, обяснява докторът.

Жените като по-емоционални се оплакват по-често от този проблем. По-рано от шум в ушите са страдали основно 50- 60-годишни хора, сега проблемът засяга и съвсем млади. При д-р Фурнаджиев идват и 23-годишни пациенти, които работят по 12 часа на компютър.

Замаяност и шум в ушите – симптоми при съдова енцефалопатия

Вирусите провокират и кървене от носа

кървене от носаСред вирусите в студените месеци има и такива, които атакуват кръвоносните съдове в носа и разяждат стената им. Тя съответно изтънява и това води до кръвотечение от носа. Кървенето от носа е симптом, а основната диагноза е разширени вени в носа, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев. И щом кръвното налягане се повиши, често се стига до кръвоизлив. Това е доста стряскащо за пациентите, понеже кръвта потича по гърдите и изглежда много неприятно.

При нормално кръвосъсирване това не е толкова драматично, уточнява д-р Фурнаджиев. Няма опасност да изтече повече от 50-60 мл кръв, а хората не бива толкова да се стряскат. За сравнение, при кръводаряване например се дават 300 мл кръв. При кръвотечение не бива да се ляга, а човек да остане седнал и да му се сложат тампони в носа, съветва отоневрологът.

Ако кръвта не спре до 10 минути обаче, трябва да се търси лекарска помощ. Тогава трябва да се открие причината и тя най-често е вирусна инфекция. През есенно-зимния сезон е по-често кръвотечението от носа, отколкото през лятото. Свързано е с липса на витамин С и калций , имат значение и кръвосъсирващите фактори. Понякога се налага и задно тампониране, което се прави от лекар. То е по-сложно и неприятно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -