Кървенето от носа – опасно или безобидно?

PRINT
нос корички кърви

Кръвотечението от носа може да е признак за сериозно заболяване. Обикновено обаче то е безобидно. Случват се на всяка възраст – от децата до старците. Произхождат от предната част на носната преграда, където капилярите са много повърхностни и повече от 80% от носните кръвоизливи са оттам.

Причини за кървенето от носа

Проблем са носните кръвотечения, които не са в тази група. Срещат се при редки общи и местни заболявания, при които носните кръвоизливи са сериозен признак и могат да допринесат за поставяне на точната диагноза. В малките деца едностранни носни кръвоизливи могат да се причинят от хронично чуждо тяло в носната кухина, което при продължително стоене е предизвикало язва на лигавицата.

Кървенето може да се появи нощем и да предизвика паника в семейството. При юноши се среща доброкачествен, но силно кървящ тумор в носоглътката (ювелилен ангиофибром) и кървенето от него може да бъде обилно и опасно за живота. Заболяването се среща главно при момчета и кръвоизливът често е първи признак. При възрастни хора на носната преграда се среща т.нар. кървящ полип, който е честа причина за кръвоизливи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вече премахват безкръвно и носни полипи 
Може ли хроничен ринит да причини синузит? 
Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Най-сериозни и опасни са злокачествените образувания в носа, носоглътката или синусите, при което в началото се появява едностранна носна секреция с жилки кръв, а по-късно – изразен епистаксис (носен кръвоизлив). Тези заболявания (рак или сарком) обикновено имат фатален край. Освен локалните увреждания има много общи заболявания, при което кървенето е тежък признак. При възрастни хора с артериална хипертония и атеросклероза се явяват големи носни кръвотечения от задните отдели на носа, които трудно се спират и често повтарят и застрашават живота.

Заболявания, при които тече кръв от носа

При болести на кръвотворната система (левкоза, агранулоцитоза, лимфогрануломатоза) кръвоизливите от носа са чест симптом и изискват добра лабораторна диагностика на основното заболяване. Болни със сърдечна недостатъчност вследствие на застойни явления или високи дози на противосъсирващи лекарства също получават носни кръвоизливи.

Смущения в кръвосъсирването (хемофилия) или вродени нарушения на съдовите стени (хеморагични телеангиекстазии) също протичат с повтарящи носни кръвоизливи, които довеждат до анемия. Болни с бъбречна недостатъчност или чернодробни увреждания вследствие елиминация на урея през носната лигавица или нарушение на кръвосъсирването могат да се проявяват с епистаксис.

От казаното дотук става ясно, че в малкия брой болни (10-15%) кръвоизливът от носа може да се окаже ранен и сериозен симптом и изисква задълбочена интерпретация. Това не трябва да ни плаши, а да ни прави по-наблюдателни, когато кървенето не е обикновено, например след чоплене на кори от носа, удар или силно секнене. Особено внимание изискват едностранните кръвоизливи, които се повтарят, а понякога се съпровождат и от едностранна секреция от носа и неприятна миризма.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

[Общо: 39    Средно: 3.3/5]
Кървенето от носа – опасно или безобидно? беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *