Може ли хроничен ринит да причини синузит?

PRINT
настинка как се лекува

Това е напълно възможно. Хроничното възпаление на носната кухина (ринит) е в съседство с околоносните кухини (синуси). Покриващата ги лигавица е една и съща по вид и едни и същи бактериални и вирусни причинители предизвикват една и съща възпалителна реакция. Хроничният ринит има няколко разновидности, които обикновено засягат и синусите.

При обостряне на ринита има симптоми на синузит

Но за хроничен ринит се говори тогава, когато заболяването е локализирано предимно в носната кухина. При изострянето му поради топографската близост се засягат и синусите. В тях се задържа гной и главоболието е нетърпимо. Тогава преобладава картината на синузита.

В много случаи наличието предимно на хроничен ринит предизвиква промени в отворите на синусите към носа, вследствие на което се променя вентилацията в тях и се създават условия за развитие на синузит.

Хипертрофия на лигавицата – какво следва

Такива промени са следствие на хроничен хипертрофичен ринит, когато удебелената лигавица стеснява и деформира отворите на синусите, което в още по-тежка степен се получава при носно-синусна полипоза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
От какво може да е болка в областта под очите?
Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема
Вече премахват безкръвно и носни полипи

Обратно е при хроничен атрофичен ринит. Носната лигавица е атрофична. Носните ходове са широки и по тях се задържат жълтеникави кори, които са носители на различна бактериална инфекция.

От тези кори може да се възпалят околоносните синуси и заедно с атрофичния ринит да се развие и синузит. Лечението на хронично заболяване е винаги трудно. Но наличието на добра медицинска техника и лекарства може да осигури контрол върху него и да не се допуснат усложнения и в синусите.

Проф. Георги Едрев 

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Може ли хроничен ринит да причини синузит? беше последно модифицирана от: август 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *