сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКървенето от носа - опасно или безобидно?

Кървенето от носа – опасно или безобидно?

Кръвотечението от носа може да е признак за сериозно заболяване. Обикновено обаче то е безобидно. Случват се на всяка възраст – от децата до старците. Произхождат от предната част на носната преграда, където капилярите са много повърхностни и повече от 80% от носните кръвоизливи са оттам.

Причини за кървенето от носа

Проблем са носните кръвотечения, които не са в тази група. Срещат се при редки общи и местни заболявания, при които носните кръвоизливи са сериозен признак и могат да допринесат за поставяне на точната диагноза. В малките деца едностранни носни кръвоизливи могат да се причинят от хронично чуждо тяло в носната кухина, което при продължително стоене е предизвикало язва на лигавицата.

Кървенето може да се появи нощем и да предизвика паника в семейството. При юноши се среща доброкачествен, но силно кървящ тумор в носоглътката (ювелилен ангиофибром) и кървенето от него може да бъде обилно и опасно за живота. Заболяването се среща главно при момчета и кръвоизливът често е първи признак. При възрастни хора на носната преграда се среща т.нар. кървящ полип, който е честа причина за кръвоизливи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вече премахват безкръвно и носни полипи 
Може ли хроничен ринит да причини синузит? 
Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Най-сериозни и опасни са злокачествените образувания в носа, носоглътката или синусите, при което в началото се появява едностранна носна секреция с жилки кръв, а по-късно – изразен епистаксис (носен кръвоизлив). Тези заболявания (рак или сарком) обикновено имат фатален край. Освен локалните увреждания има много общи заболявания, при което кървенето е тежък признак. При възрастни хора с артериална хипертония и атеросклероза се явяват големи носни кръвотечения от задните отдели на носа, които трудно се спират и често повтарят и застрашават живота.

Заболявания, при които тече кръв от носа

При болести на кръвотворната система (левкоза, агранулоцитоза, лимфогрануломатоза) кръвоизливите от носа са чест симптом и изискват добра лабораторна диагностика на основното заболяване. Болни със сърдечна недостатъчност вследствие на застойни явления или високи дози на противосъсирващи лекарства също получават носни кръвоизливи.

Смущения в кръвосъсирването (хемофилия) или вродени нарушения на съдовите стени (хеморагични телеангиекстазии) също протичат с повтарящи носни кръвоизливи, които довеждат до анемия. Болни с бъбречна недостатъчност или чернодробни увреждания вследствие елиминация на урея през носната лигавица или нарушение на кръвосъсирването могат да се проявяват с епистаксис.

От казаното дотук става ясно, че в малкия брой болни (10-15%) кръвоизливът от носа може да се окаже ранен и сериозен симптом и изисква задълбочена интерпретация. Това не трябва да ни плаши, а да ни прави по-наблюдателни, когато кървенето не е обикновено, например след чоплене на кори от носа, удар или силно секнене. Особено внимание изискват едностранните кръвоизливи, които се повтарят, а понякога се съпровождат и от едностранна секреция от носа и неприятна миризма.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -