събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак сами да проверим за бучки в гърдите

Как сами да проверим за бучки в гърдите

За профилактиката на рака на гърдата е много важно всяка жена сама да следи у дома за подозрителни промени. Всяка година това онкологично заболяване се открива у нови 3700-3800 жени. Ако диагнозата се постави навреме, шансовете за пълно излекуване са големи. Как обаче сами да проверяваме гърдите си правилно? Ето указанията на специалистите за проверка за рак на гърдата, придружени от илюстрации.

Проверка за рак на гърдата – стъпка по стъпка

Стъпка 1. Повдигнете ръката си над главата си. Изследвай дясната си гърда с лявата си ръка. Използвайте някакъв лек крем кожата, за да може ръката ви да се плъзга по-леко по кожата.

бучка в гърдата

Стъпка 2. Използвайте лек натиск при разглеждането на гърдата.

бучки в гърдите

Стъпка 3. Използвайте дълбок натиск при разглеждането на гърдата.

Стъпка 4. За увиснали гърди, хванете гърдата отдолу с едната ръка, докато с другата опипвате тъканта.

бучки в гърдите

Стъпка 5. Застанете пред огледало в помещение с добро осветление. Огледайте внимателно за някакви визуални промени в гърдите. Ако дясната гърда е малко по-голяма от лявата, това не е необичайно. Следете за всяка промяна в размера, формате, нивото на зърната, видими бучки, цвета на кожата, вдлъбнатини или издутини, промяна в кожата на зърната. Вдигнете ръцете си над главата и отново огледайте за вдлъбнатини или издутини по кожата. Всяка промяна може да е симптом на рака на гърдата.

бучки в гърдите

Огледайте внимателно зърното на гърдата за изтичане на секрет

Стъпка 6. Промяна само в зърното може да бъде признак на проблем. Огледайте го внимателно, за да се види дали то не е хлътнало навътре или пък, напротив, изпъкнало прекалено. Внимателно стиснете зърното. Може да се отдели съвсем малко секрет, който може да е:

  • бистър
  • тъмно зелен / кафяв / черен
  • розов или оцветен с кръв (ако има следи от кръв, веднага идете на лекар)

Стъпка 7. Проверете за уголемени лимфни възли в подмишницата от всяка страна, опипайте и над ключицата.

бучки в гърдите

Стъпка 8. Легнете върху сгъната кърпа или възглавница. Това позволява на гърдата да се отпусне върху гръдния кош и така вътрешните тъкани по-лесно се усещат. Стъпките, описани дотук, са важни за профилактика на рака на гърдата

Източник: Health24.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -