събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЖегата докара херпангини при най-малките

Жегата докара херпангини при най-малките

В момента има много случаи на херпангина при малките деца, болни са цели групи от яслите. Това съобщава д-р Диана Даскалова от Горна Оряховица, специалност детски болести и обща медицина с 27-годишен стаж. От 2001 г. е общопрактикуващ лекар, а в практиката й са записани 4000 души. Половината са деца. Херпангината се причинява от коксаки вируси. Симптомите са висока температура, везикуларен обрив (малки мехурчета) по дланите и ходилата. Същият обрив се открива и по мекото небце.

През лятото при д-р Даскалова идват и много деца с херпесни гингивостоматити. Те се причиняват от вируса на херпес симплекс 1. Най-мъчителни са при бебетата. Те отказват да ядат заради афтите, вдигат температура. Кога трябва да се търси лекар при летните неразположения? Зависи най-вече от възрастта на детето, смята педиатърът. Хремата при 10-годишно дете не е повод да се иде веднага в поликлиниката, но при кърмачетата тя е опасна. Бързо може да слезе надолу по бронхиолното дърво и да се стигне до бронхиолит.

Майките трябва да са нащрек за необичайни симптоми – изпищяване, безпричинен плач, промяна във фонтанелата (хлътнала или изпъкнала). Може да има промяна в поведението – малкото е необичайно хиперактивно или пък отпаднало. Обезпокоителни са висока температура, която трудно се повлиява от антипиретици, затруднено дишане, обрив по седалището, цианоза около устата. При силно главоболие, температура и повръщане също е добре веднага да се иде на лекар.

„Хубавото е, че сега лекарите имат много по-голям терапевтичен арсенал в сравнение с преди години, когато започвах работа. Тогава нямаше противовирусни препарати, имуномодулатори, пробиотици, хранителни добавки, хомеопатия и шуслерови соли. Днес лекарят може да избира как да лекува своя пациент от един богат арсенал“, коментира д-р Даскалова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Храните, които помагат на имунитета 

Чакаме през лятото опасен щам на стомашен вирус 

Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата

При първите симптоми на летни вируси тя избира такива щадящи подходи. Най-често срещани сега са вирусните гастроентерити и ентероколити. Причиняват се от една голяма група разнородни вируси с орално-фекален път на предаване, т.е. с мръсни ръци или предмети. Рядко водят до сериозни неврологични и сърдечно-съдови усложнения. По-сериозно внимание заслужават норовирусите, коксаки, аденовирусите, ентеровирусите. Ротавирусната инфекция засяга всички възрастови групи, но най-тежко протича при децата. „Познавам ги веднага в чакалнята – те са бледи, отпуснати и без сили.

Родителите носят на ръце дори по-големите. Направо влизат в кабинета с диагнозата. Казват, че са с разстройство, висока температура и отпадналост и вече имам съмнение. Хоспитализациите са най-вече заради ротавирусите, особено при кърмачетата“, пояснява лекарката. Понякога в изпражненията има слуз или кръв. Те сочат, че заболяването протича тежко и трябва да се направят необходимите изследвания, за да се изясни картината – анален секрет и фекална проба, кръв, урина, проба за ротавирус.

Диетата е ключова при разстройство. Майките се плашат, че децата не искат да ядат и понякога им дават храни, които в случая повече вредят – например сладки и мазни неща. Дете с диария имаше подобрение, но после пак се влоши. Майката призна, че му е дала шоколад, понеже не е искало да яде друго.
Бебетата с разстройство минават на безлактозно мляко и след време постепенно се връщат към нормалното. По-големите деца са на картофи и ориз, но постепенно почват да хапват изкиснато сирене, обикновена бисквита, пилешко варено или печено. Избягвайте шоколад, боб, леща, грах и други храни с груба целулоза, мазно месо, защото дразнят стомаха.

Хомеопатичният продукт, който използвам много при ентероколитите, е Гастрокинд , посочва д-р Даскалова. Тя го препоръчва и при други стомашни смущения при малките деца в доза 8 до 12 таблетки дневно според възрастта. Много добра е комбинацията му с Шуслерови соли №3 – действа противовъзпалително, и №4 – повлиява лигавиците. Сол №5 пък е антибиотикът на биохимията. При обезводняване се добавя сол №8 за баланса на течностите в организма.

Лекарката се убедила в силата на Шуслеровите соли при собствената си дъщеря. Момичето счупило кост на дланта, която трудно зараства заради специфичното кръвоснабдяване на мястото. На 20-ия ден счупването си личало дори по-ясно. „Тогава започнахме да й даваме шуслерови соли – №2 и №11. След още 20 дни на снимката нямаше и следа от травмата“, посочва д-р Даскалова.

Солите помогнали успешно и на 9-годишно бебе със стоматит. Дошло в кабинета с температура 38 градуса, с афти по езика и небцето, двустранно по лигавицата. Отказвало да се храни, плачело. Препоръчах само соли – №3 за първата фаза на възпалението, №4 за лигавицата, заради белезникавите млечни налепи и хрема по задната фарингиална стена. За плача и силната болка при хранене – №7. Майката ги стривала и смесвала с малко вода, правела промивка на устата. Само след 24 часа афтите почти изчезнали, температурата паднала и бебето се хранело в нормални количества.

При други деца пък се налага помощ при безсъние и безпокойство, защото са много впечатлителни и особено при смяна на обстановката не искат да си лягат. Дормикинд е препарат точно за тях, казва д-р Даскалова. Добре е да се започне няколко дни преди пътуване – до 4 пъти по 1 таблетки дневно половин час преди или след храната. Може да се комбинира със сол №7, която също отпуска. Съветът към майките е да огледат цялостно режима на детето. Да не го оставят до късно пред телевизора или компютъра. Да въведат ритуали – например приказка преди лягане. Да не дават газирано вечер, защото децата се превъзбуждат, а атмосферата вкъщи да е спокойна. При пътуване се вземат любими вещи – възглавница, играчки, дреха на майката.
Лятото е моментът да се заредим с витамини. Червени чушки, домати, сини сливи, праскови и кайсии – трябва да използваме щедрите дарове на природата, за да подкрепим имунитета. Ако почиваме на море, нека децата се каляват с морска вода, а на планината да се разхождат и да дишат въздуха, напоен с билкови аромати. Вместо това обаче виждаме, че те по цял ден седят край басейна и по барчетата. На плажа чужденците обличат децата и си тръгват в 11 часа, а българите тогава пристигат на плажа. Родителите искат децата да се напаснат към техния режим, а не обратното.

Хомеопатията също може да помогне за укрепване на имунитета, който ще бъде поставен на изпитание още с първите есенни дъждове и тръгването на ясла или градина. Моят любим препарат е Имунокинд, който може да се дава от двумесечна възраст, посочва д-р Даскалова. Той се дава и на бебето, което остава вкъщи, защото по-големите носят вируси у дома и може да го заразят. Дозата на Имунокинд е 3 х 1 таблетка дневно, профилактично може и в по-малка доза. Добре се съчетава със сол №11 (силицея) или сол №4 – два пъти на ден по една таблетка.

Д-р Даскалова споделя и за друга група свои пациенти – хиперактивните деца, които сякаш са все повече. Родителите искат да ги лекуват, но не си дават сметка, че конфликтите вкъщи нараняват крехката детска психика. В момента има пациент тийнейджър, който непрекъснато се оплаквал от болки в корема и главоболие. Минал през детски невролог и очен лекар, а сега стигнал и до детската психиатрия. Налитал на бой със сестрите си, опитвал да се самонаранява с нож. „Познавам доста деца, които са били спокойни, лъчезарни, а в пуберитета стават различни – неконтактни, троснати, не може да се говори с тях. Лекувам ги със сол №7, №11 и №8″, посочва педиатърът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -