събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак сами да намалим риска от рак на гърдата

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Когато се говори за рака на гърдата, повечето жени се питат – какво мога да направя, за да намаля риска? Някои от рисковите фактори са неизбежни, но пък върху други може да се повлияе.

Неща, върху които не можем да влияем

Не можете да промените възрастта си. При жените рискът от рак на гърдата е най-голям между 50 и 70 г. Не можете да повлияете и на гените си. При някои видове рак на гърдата влияние оказва фамилната обремененост, генетични мутации.  

С наследствеността е свързан и видът на тъканта в гърдите. Жените с много плътна тъкан – повече жлези и съединителна тъкан вместо мазнини, имат по-висок риск от тумори, казва проф. Ингриф Шрер, специалист по радиология от Берлин. Доброкачествени възли в гърдата също повишават риска от мамален карцином.

По-висок риск е наблюдава и при жените, които твърде рано са получили първата си менструация или твърде късно (след 54 г.) излизат в менопауза.

Дори да попадате в групата с някои от посочените независими рискове, има много неща, които можете да направите. С още по-голяма настойчивост трябва да избягвате рисковете, които зависят от начина на живот. Това са наднорменото тегло, обездвижване, алкохол, пушене. Ако са ви открили ген, който благоприятства рака на гърдата, необходимо е да се започне с мамография доста по-рано от другите.  

Методи за ранно откриване на рака на гърдата

Проверка на гърдите с опипване. Всяка жена трябва да прави това поне няколко пъти в годината след навършване на 20 г.

Вижте тук снимки как сами да проверим за бучки в гърдите

За жените между 50 и 70 г. се препоръчва мамография веднъж на 2 г. Въпреки облъчването (мамографията се прави с рентгенови лъчи) ползите надвишават рисковете в тази възрастова група. При по-младите може да се получат т.нар. фалшиво-позитивни резултати, затова това изследване не се препоръчва особено.

Неща, които сами може да направим, за да намалим риска от рак на гърдата

Ракът на гърдата (мамален карцином) възниква под влияние на различни фактори. Обикновено на основата на известно генетично предразположение се наслагва влиянието на вредни навици. Например оценката на Холанския раков регистър през 2010 г. („Netherlands Cancer Registry“) показва, че около една четвърт от случаите с рак на гърдата е можело да бъдат избегнати.

  • Ако се откажете от пушенето, намалявате риска от рак на гърдата. Жените, които никога не са пушили, имат с 15-24% по-нисък риск.
  • Поддържайте нормално тегло. Индексът на телесната маса (BMI) трябва да е 18,5 – 25. Това важи особено за жените в менопауза.
  • Намалете консумацията на алкохол. Препоръката на лекарите е не повече от една малка чаша вино или бира дневно. Алкохолът е виновен особено за хормонозависимите тумори.
  • Хранете се балансирано с много пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Няма обаче доказателства, че вегетарианско или веганско меню пази от рак.
  • Движете се достатъчно! Това означава 3 до 5 часа ходене пеша седмично.
  • Диабет тип 2, познат още като старчески, също увеличава риска от рак на гърдата. Противодействието е спорт и отслабване. Също и добър контрол на кръвната захар с диета и медикаменти.
  • Приемът на хормонални препарати в годините на пременопауза и менопауза може да увеличи леко риска от рак на гърдата. Става дума най-вече за естроген-гестаген комбинирани препарати, които се приемат повече от 5 г. След спиране на препаратите рискът постепенно се връща до началното си ниво. Що се отнася до противозачатъчните хапчета, за тях няма данни да влияят на риска.  
  • Раждайте деца. Липсата на собствени деца е друг фактор, който може да повиши вероятността от рак на гърдата. Интересното е, че може би има значение и възрастта, на която е родено първото дете. Младите родилки са по-защитени от тези, които са забременяли след 30 г. Ако пък са кърмили общо около година и половина, това също играе защитна роля.
  • Избягвайте облъчване. Човек може да влияе върху този фактор само донякъде. Мамографията и компютърната томография също са вид облъчване, но понякога са незаменими като изследване.

Консултант проф. Ингриф Шрер, специалист по радиология от Берлин

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -