петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува инсулт с тромболиза

Как се лекува инсулт с тромболиза

Тромболизата е един от най-модерните терапевтични методи за лечение на инсулт. Той позволява да се предотврати тежка инвалидизация при пациенти с остър исхемичен инсулт. Това съобщиха невролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“.

Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) се отнасят до 4 от пет случая (80-85%) на мозъчно-съдови инциденти. За съжаление те са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност сред населението. Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна. Поради тази причина се въвежда изразът „времето е мозък“ (time is brain), обяснява д-р Зенко Асенов.

Лекарството се инжектира венозно, само че трябва да е навреме

В световен мащаб едно от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека (тромб), предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта.

За да бъде успешно, лечението трябва да започне максимално бързо до 4.5 часа от началото на инсулта. Оптималното време е до час след приемането в болница. Първо трябва да се изключи вътречерепен кръвоизлив с подходящи изследвания.

Ключов елемент в установяването на мозъчния инсулт е компютърната томография. Този диагностичен метод е златен стандарт и много бързо прави разлика между мозъчен инфаркт и кръвоизлив. Важен е, защото при различните видове инсулти в първите часове се налага различно лечение. В „Централ Хоспитал“ разполагаме с последно поколение апаратура за образна диагностика, пояснява началникът на отделението д-р Радослав Мавров.

Вижте още: Как сами да се предпазим от тромби в домашни условия

Тежестта на инсулта се оценя  клинично по валидизирани скали

Големината на инсулта да не e повече  от 1/3 от мозъчната хемисфера. Вземат се предвид съпътстващи състояния и заболявания, минали заболявания. Ограничение в горната граница за възрастта няма. Лечението е противопоказано при хора под 18 години.

Необходима е много добра оценка между очаквана полза и последващ риск – например при възрастни пациенти, или при болни с дългогодишна неконтролирана артериална хипертония и предсърдно мъждене, при които вероятността от поява на кървене е по-висока. Пациентът и близките му трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове и ползи от лечението. Целта е липса или намаляване на инвалидизацията и предотвратяване на смъртен изход при пациенти с остър мозъчен инсулт. Спестяват се милиони за рехабилитация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -