Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата

PRINT
мамография рак на гърдата

Мамографията е метод за диагностика с висока чувствителност, що се отнася до откриването на тумори в гърдата. При по-плътната тъкан на младите жени обаче той невинаги е достатъчно добър. Получената снимка понякога не е достатъчно изразителна.

Поради тази причина вече в повечето американски щати е въведено правилото на жените да се обясняват особеностите на тъканите в гърдата и да бъдат насочвани при необходимост към допълнително изследване с ултразвук. След Кънектикът, Тексас и Вирджиния наскоро и Ню Йорк въведе задължително информиране на пациентките. Жените с плътни тъкани – по-малко мазнини и повече жлезиста и съединителна тъкан, са изложени на по-голям риск от рак на гърдата. Освен това малките образувания при тях не могат да бъдат лесно разпознати на рентгеновата снимка.

Плътността на тъканите в гърдата определят риска

С възрастта плътността постепенно намалява. Повечето жени имат смесени тъкани. Само при 10% по данни на Американския колеж по радиология има почти само мастна тъкан, а при други 10% – прекалено плътна тъкан. Повод за новия регламент в САЩ стана протест на болни от рак на гърдата. Жените протестирали, възмутени от липсата на информация, че прекалено плътната тъкан на гърдите им може да „скрие“ тумора и че поради тази причина при тях мамографските снимки не следва да се приемат на пълно доверие.

В последвалия дебат онколозите стигнали до извода, че за да бъде полезна такава информация на жените, трябва да им се предложат допълнителни изследвания с ехограф. Те обаче не са стандартизирани и често са повод за фалшива тревога. Водят до ненужни биопсии.

Подобна е ситуацията и в Германия, пише сп. „Фокус“. По думите на проф. Ингрид Шреер, специалист по мамографска диагностика, тя е незадоволителна. Всяка жена с по-висока плътност на тъканите трябва да получава информация за това, заедно с препоръката за допълнително изследване с ултразвук или опипване. Тази диагностика обаче не може да претендира за високо качество, тъй като жените нямало как да преценят доколко опитен е специалистът.

Много по-добре е тези жени да получат допълнителна сонография в рамките на скрининговата програма за рака на гърдата, смята проф. Шреер. Подобно на България, в Германия здравните каси плащат за една мамография веднъж на 2 г. за всяка жена над 50 г.

Свързани теми: Облъчват ни с грохнали рентгени, три от четири са над 20 г.

С тест на сълзи ще откриват рано рак

Ракът на гърдата е лечим, ако се хване навреме

Осем мита кои са причините за рака

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата беше последно модифицирана от: юли 31st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *