сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеРежимът на хранене е важен, за да отслабнем

Режимът на хранене е важен, за да отслабнем

Присъствието на здравословни храни в менюто не е достатъчна гаранция, че ще отслабнете. Напротив – човек може дори да качи килограми, ако се храни хаотично. Хапването по график се отразява положително на обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря мазнините, пише британският в. „Телеграф“.

Липсата на редовен час за хранене обърква метаболизма

Хубавото е, че не е задължително да се спазва строга диета. Специалистите установили, че както мазните храни, така и отсъствието на редовни часове за хранене нарушават биоритмите, объркват метаболизма и повишават риска от наднормено тегло. Сътрудниците на Йерусалимския еврейски университет проверили как часът на хранене и употребата на повече мазнини влияят на теглото на мишки. Експериментът продължил 18 седмици.

На половината гризачи давали мазни продукти, които обикновено предизвикват затлъстяване. В тази подгрупа половината се хранели по едно и също време, а другата половина – в произволни часове и обеми. Втората половина мишки били на диета, бедна на мазнини. Тази подгрупа също била разделена на две в зависимост от режима.

В края на експеримента и 4-те групи качили килограми. Най-много напълнели животните, които се хранели с мазни продукти в произволен режим. А най-малко – гризачите на нискокалорична диета и редовни часове на хранене. Забележителното било, че мишките, които се хранели с мазни продукти, но в твърдо определено време, се чувствали в крайна сметка по-добре от мишките на нискомаслена храна, но без определен режим.

Гризачите от групата с мазна храна и твърд режим имали с 12% по-ниско тегло, с 21% по-ниска концентрация на холестерол и 1,4 пъти по-голяма чувствителност към инсулина в сравнение с другите, приемали немазна храна, но в произволни часове. В първата група режимът променял метаболизма – между отделните хранения погълнатите калории изгаряли, а не се отлагали като тлъстинки.

Свързани теми: В червени чинии ядем по-малко

Кои храни помагат срещу лошия холестерол

Дебелее се и от изкуствени подсладители

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -