четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияМамографията не хваща всеки тумор на гърдата

Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата

Мамографията е метод за диагностика с висока чувствителност, що се отнася до откриването на тумори в гърдата. При по-плътната тъкан на младите жени обаче той невинаги е достатъчно добър. Получената снимка понякога не е достатъчно изразителна.

Поради тази причина вече в повечето американски щати е въведено правилото на жените да се обясняват особеностите на тъканите в гърдата и да бъдат насочвани при необходимост към допълнително изследване с ултразвук. След Кънектикът, Тексас и Вирджиния наскоро и Ню Йорк въведе задължително информиране на пациентките. Жените с плътни тъкани – по-малко мазнини и повече жлезиста и съединителна тъкан, са изложени на по-голям риск от рак на гърдата. Освен това малките образувания при тях не могат да бъдат лесно разпознати на рентгеновата снимка.

Плътността на тъканите в гърдата определят риска

С възрастта плътността постепенно намалява. Повечето жени имат смесени тъкани. Само при 10% по данни на Американския колеж по радиология има почти само мастна тъкан, а при други 10% – прекалено плътна тъкан. Повод за новия регламент в САЩ стана протест на болни от рак на гърдата. Жените протестирали, възмутени от липсата на информация, че прекалено плътната тъкан на гърдите им може да „скрие“ тумора и че поради тази причина при тях мамографските снимки не следва да се приемат на пълно доверие.

В последвалия дебат онколозите стигнали до извода, че за да бъде полезна такава информация на жените, трябва да им се предложат допълнителни изследвания с ехограф. Те обаче не са стандартизирани и често са повод за фалшива тревога. Водят до ненужни биопсии.

Подобна е ситуацията и в Германия, пише сп. „Фокус“. По думите на проф. Ингрид Шреер, специалист по мамографска диагностика, тя е незадоволителна. Всяка жена с по-висока плътност на тъканите трябва да получава информация за това, заедно с препоръката за допълнително изследване с ултразвук или опипване. Тази диагностика обаче не може да претендира за високо качество, тъй като жените нямало как да преценят доколко опитен е специалистът.

Много по-добре е тези жени да получат допълнителна сонография в рамките на скрининговата програма за рака на гърдата, смята проф. Шреер. Подобно на България, в Германия здравните каси плащат за една мамография веднъж на 2 г. за всяка жена над 50 г.

Свързани теми: Облъчват ни с грохнали рентгени, три от четири са над 20 г.

С тест на сълзи ще откриват рано рак

Ракът на гърдата е лечим, ако се хване навреме

Осем мита кои са причините за рака

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -