С тест на сълзи ще откриват рано рак

PRINT
око болка в очите подути клепачи

Австралийски учени ще се опитат да разберат дали сълзите няма да се окажат полезни за ранното диагностициране на рака на гърдата и на простатата жлеза. Интересът им е насочен към протеините, съдържащи се в слъзната секреция и ако предположението се окаже вярно, то анализът им ще помогне за диагностицирането и контрола на рака.

Според ръководителя на проекта, проф. Марк Уилкокс от университета на Нов Южен Уелс, един от симптомите на тези две заболявания са хормонални промени, които засягат наред с други процеси в организма и производството на сълзи.

В момента най-често срещаният тест за рак на гърдата е мамографията, която понякога пропуска нови образуваня с по-малки размери. Ракът на простатата пък се установява с ректално опипване, което прави метода не толкова добър. Чрез метода спектрометрия учените определили нивото на протеинови биомаркери в човешките сълзи и  това им дава възможност да идентифицират протеини според съдържащите се в тях аминокиселини и тяхната последователност. Това ще даде възможност да ги сравни с вече известни протеини, а също и да сравняват разликите между тях при здрави доброволци и пациенти.

В момента учените проучват биомаркерите в сълзи на болни от рак пациенти, за да открият очевидни разлики в комбинациите от повече от 100 познати протеина, намиращи се в сълзите. Разработкат на учените може да стигне до пазара за 5-10 години. Дотогава учените възнамеряват да подобрят своята технология и да създадат тест, подобен на този за бременност, който се ползва домашни условия.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
С тест на сълзи ще откриват рано рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *