четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за разширени вени в "Софиямед"

Безплатни прегледи за разширени вени в „Софиямед“

Оплакванията от венозните заболявания бележат своя пик през горещите летни месеци. През този период от годината става и най-големият процент от усложненията с фатален изход. Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни в Европа и Северна Америка, каза завеждащият отделението по съдова хирургия в университетската болница „Софиямед“ д-р Димитър Марков (на снимката). Въпреки факта тази патология остава встрани както от вниманието на много от пациентите, така и на някои специалисти. „Първите симптоми често се неглижират и срещата между пациента и лекаря се осъществява вече в напредналата фаза, когато и усложненията са налице. Поради това, че заболяването има силно прогресиращ и рецидивиращ ход, то води до нарушена работоспособност, ранна инвалидизация и силно влошаване на качеството на живот на пациентите“, уточнява съдовият хирург.

При поставяне на диагноза за разширени вени е важно бързо да се пристъпи към лечение – консервативно (медикаментозно) или оперативно, съветва специалистът. Той уточнява, че изборът на метод зависи от стадия и формата на заболяването, както и от начина на живот на пациента. Поради това от изключителна важност са профилактиката и ранното диагностициране на венозните заболявания, както и правилно лечение с цел предотвратяване или свеждане до минимум на тежките инвалидизиращи усложнения. Високите температури през летните месеци и обезводняването на организма повишават съсирваемостта на кръвта и патологично променените вени се възпаляват. Именно това е и причината пациентите, които страдат от т.нар. разширени вени, да имат повече оплаквания през топлите месеци. Комбинацията от двата фактора е потенциален риск за образуване на тромб, което може да бъде много опасно, предупреждава д-р Марков.

„Всяка венозна тромбоза причинява тежко състояние на засегнатия крайник или орган, което може да доведе до развитието на венозна гангрена или некроза в острата фаза, а ако това състояние се преодолее, впоследствие може да се стигне до хронична венозна недостатъчност. При развита флеботромбоза съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток до белия дроб и да се получи белодробна тромбемболия, която нерядко завършва фатално. Поради това от изключителна важност е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадий, преди да са настъпили тежки усложнения“, допълва д-р Марков.

Специалистите по съдова хирургия от УМБАЛ „Софиямед“ обявяват дни за безплатни консултативни прегледи след предварително записване на тел. 0700 31051. Те ще се извършат на 25, 26 и 27 август от 13 до 16 ч в Блок 2 на болницата, който се намира на ул. „Димитър Моллов“ 10. Д-р Марков и екипът му уточняват, че очевидно има нужда от такива инициативи – след последно проведените безплатни консултации в болницата при много от прегледаните се е наложило провеждане на активно лечение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -