четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБилки и храни за тонус в горещините

Билки и храни за тонус в горещините

Изострянето на сърдечносъдовите и мозъчно-съдовите заболявания обикновено има връзка с промените в метеорологичните условия и много зависи от облачното време. На всеки се налага да се приспособява към промените на околната среда, на което организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането.

Хронично болните често чувстват слабост и болки в жегите

По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма. Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените. Не така стоят нещата с хората, страдащи от хронични заболявания, както и възрастните. Те реагират на промените със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите.

При спадане на атмосферното налягане се наблюдава засилване на облачността, а това води до влошаване състоянието на хипотониците (хората с ниско кръвно налягане).

Добре е да се приемат повече течности, особено айрян със сол, за да може да се нормализира кръвното налягане. Благоприятно въздействие има и приемът на тонизиращи напитки, лека спортна дейност или масаж, водолечение, сух масаж на тялото с четка, разходки на чист въздух. Добре действат и билките. Извлек от бял имел се загрява и се прецежда. Пие се на глътки до три чаши на ден.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кое разхлажда повече в жегата – топло или студено? 

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“

Чай от бъз помага в горещините

Не вземайте важни решения в жегата, мозъкът с променя 

Овчарската торбичка има много добър ефект за 1 нормализиране на кръвното налягане, защото не само повишава ниското, но и понижава високото кръвно налягане. Пие се по две чаши чай дневно.

В горещите дни често отичат краката. Високите температури водят до отпускане на мускулатурата на съдовете и тяхното разширение, а това води до задръжка на течности. Нарушава и оттичането на лимфата. Наличието на разширени вени обикновено влошава нещата. Добре е да вдигаме краката нависоко при всеки удобен момент, да спим с крака върху възглавница, а сутрин и вечер да правим контрастен душ.

Ако в края на деня краката ви болят, купете си специални ластични чорапи, които поддържат добре мускулите и венозния тонус. По-добре ще се чувствате и ако всеки ден изпивате по 2-3 чаши чай от боровинки.

Високите температури са опасни не само за физическото, но и за психическото ни здраве

Дехидратацията на мозъка ни прави агресивни, раздразнителни, а недоспиването, което задължително съпътства горещините, допълнително допринася за лошото настроение, отпадналост и намалена работоспособност. Затова в големите горещини е хубаво да понамалим темпото, ако не може да излезем в отпуск, и да се погрижим с по-голямо внимание за своето здраве, като не допускаме в никакъв случай дехидратация и типичните за нея неразположения.

Първите признаци, че трябва да вземем мерки, са усещане на сухота в устата, главоболие, отпадналост, умора и замаяност, дори повръщане, тъмна и концентрирана урина, сънливост, съпроводена с раздразнителност, спадане на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм. Течностите трябва да се приемат начесто и в малки количества. Не е добре напитките да са газирани. Студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. Динята е полезна в горещините. Краставиците и доматите също трябва да са в голямо количество в менюто ни. Мокрете често лицето, врата, ръцете и краката си със студена вода.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в  ХI ДКЦ София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -