Чай от бъз помага в горещините

PRINT

Зимата е по-тежък сезон за сърцето, но и когато термометърът изпълзи нагоре, се явяват проблеми, с които хората със слабо място сърце трябва да се съобразяват, за да се избегнат инциденти – ритъмни нарушения, стенокардни пристъпи, инфаркти.

При повишаване на температурите се увеличават значително нивата на озон във въздуха. Това води до обостряне на белодробните страдания, а сърцето и белите дробове са като скачени съдове. Един активен бронхит например означава затрудняване на сърцето. Озонът е навсякъде. Над зелените площи дори е повече. И логичната препоръка е да отложим излизането навън между 11 и 3-4 часа след обяда.

В този сезон може да се доверите на бъза за подобряване състоянието на белите дробове. Бъз има навсякъде в билковите аптеки, но лесно може да се набави, защото расте и в парковете и в междублоковите пространства. Листата му съдържат антипневмоничен фактор и могат много да помогнат при хронични бронхити, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) характерни за по-възрастните пациенти, които и по-често са засегнати от сърдечни заболявания.

Черният бъз – билката за 100 болести

Как се прави чай от бъз и за какво помага

С листата се прави чай. Две супени листа от дървовидния бъз (Sambucus nigra) се нарязват ситно, кипват се за минута и се запарват при изключен котлон за още 10 минути. Чаят се прецежда и се изпива на 3-4 порции през деня.

От бъзовия цвят също се приготвя еликсир. Той помага при настинки, спаднал глас и фарингити но антистенокардният му ефект е малко познат. Чай от бъзов цвят чудесно подхожда за горещи дни. Една-две чаени лъжички от сушената билка се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда.

Може да се подслажда с мед, да му се добавя лимонов сок. Още по-добре е, ако се комбинира с мента и маточина. По 1 чаена лъжичка от трите билки се е запарват в 150-200 мл вряла вода 5 минути и чаят се изпива. И комбинираният и чаят с една билка нямат ограничения за употребата. Тройната комбинация има предимството, че успокоява и предпазва от спазми, подобрява нощния сън.

Д-р Атанас Михайлов

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Чай от бъз помага в горещините беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Чай от бъз помага в горещините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *