петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВнезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно

Често се казва, че кръвното не боли. Все пак има симптоми, при които първо трябва да проверим стойностите му. Най-ясният симптом е главоболието. Когато ви заболи глава, не бързайте да пиете обезболяващи, а проверете кръвното си налягане, казва д-р Райна Сивова, опитен кардиолог в МБАЛ „Сердика“. Други признаци, които може да са свързани с кръвното, са шум в ушите, внезапен световъртеж, неясна напрегнатост, изнервеност. Някои хора стават агресивни. Обръщайте внимание и на децата, които се усещат напрегнати и натоварени.

Кръвното има пик: скача към 4-5 часа в сутрешните часове

д-р Райна СивоваЗатова и инфарктите са най-често в този часови диапазон. Ако внезапно се събудите с главоболие или на работа изведнъж се почувствате напрегнати и изнервени, също първо си премерете кръвното.

Как се мери правилно?

Може и с апарат на китката, но да е качествен. Апаратите над лакътя са по-добри, но ако човек си го мери сам, правят грешки и мерят фалшиво. Важно е правилното поставяне на ръкава на ръката – той трябва да прилепне добре, да не остава въздух между него и кожата. Ако ръкавът е поставен хлабаво и се напомпа, ще отчете грешно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно
Червени картофи срещу високо кръвно
Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Ето какво съветва кардиологът за начина на живот: „Не пропускайте хранене, това влияе на имунитета. Няма да отслабнете, ако ядете само веднъж дневно. За междинни закуски избирайте сурови ядки – орехи, бадеми, лешници. Може и плод. Соковете подкрепят бъбрека, откъдето се филтрират отпадните вещества. Изчистеният организъм реагира много по-бързо. Не се лишавайте от качествено месо, не препоръчвам и обезмаслените млека. Оказва се, че за младите жени това застрашава с намаляване на фертилитета. Как ще се синтезират нужните хормони, които съдържат мастни киселини? Старите принципи за въглехидрати, белтъчини и мазнини в правилно съотношение остават с пълна сила.“ Домашните туршии с ферментирали зеленчуци пък са полезни, защото доставят пробиотици на организма.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -