петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКруша или ябълка? Типовете фигура всъщност са 17!

Круша или ябълка? Типовете фигура всъщност са 17!

Всеки е чувал теорията, че има два типа фигура: ябълка и круша. Немски учени сега обаче разкриха, че типовете всъщност са много повече – цели 17! Доскоро освен за „ябълка“, където напълняването е в областта на корема, и за „круша“ – напълняване в бедрата, се спомена и нов тип – „чили“. Това са високи и слаби хора, които не слагат и грам мазнина.

Дори бегло наблюдение на фигурите по улицата ще покаже, че тези описания са крайно недостатъчно. Експертите от Центъра по цивилизационни болести в Лайпциг изучавали структурата на тялото на 10 000 души в продължение на 5 г. и стигнаха до извода, че може да се говори за 17 различни видове структури. Телата им били сканирани с помощта на 3-D скенер. Осем от новите 17 структури се отнасят към хора с наднормено тегло.

Най-важна за класификацията е формата на тялото. Формите били разделени на мъжка, женска и четири други категории. При полово неспецифичните форми става дума за две андрогинни и две, при които наднорменото тегло било толкова голямо, че не можело да се различи дали става дума за мъж или жена. Най-голямо значение имало къде се отлагат мастните депа по тялото. Освен на корема и ханша, някои хора трупат тлъстинки по ръцете и около шията.

Засега учените още не са дали имена на всички 17 типове на човешката фигура. Обяснението: На първо място е доста трудно да се намери точно име, а на второ – това ще е прекалено опростяване на нещата. Факторите, които имат значение за всеки един случай, винаги са повече.

Учените планират да сравнят класифицираните от тях телесни форми с т.нар. фенотипове, за които също са събирани данни в рамките на проучването. Доброволците давали сведения за двигателната си активност, били оборудвани с уреди за измерване на крачките, пулса и потенето.

Наред с това са проучени навиците на хранене, социалният статус и хормоналните стойности на участниците в проучването. Интересен е въпросът дали хормоните повлияват на теглото или е обратното – теглото влияе на хормоните. След като са готови с анализите, учените смятат, че новата класификация ще помогне за ранното откриване на определени заболявания, а рисковите фактори ще бъдат оценявани по-добре.

Затова е важно да се изяснят и някои генетични механизми. Досега учените са открили 6 генетични вариации, които влияят на обмяната на веществата. Това открива нови перспективи за терапевтични подходи при болести като затлъстяване, диабет или сърдечно-съдовите, казва Маркус Шолц, професор по генна статистика.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -