сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНовото лечение на миомата съхранява матката

Новото лечение на миомата съхранява матката

Миомните възли на матката са доброкачествени тумори, които засягат мускулната тъкан на детеродния орган. Може да изискват терапия, а може и да останат само за наблюдение. Причините за появата им са неизвестни, но със сигурност има генетично предразположение.

Миомната болест е изключително честа – засяга 70% от представителките на бялата раса. В последните години обаче се забелязва и отчетливо „подмладяване“ на заболяването – вече не е рядкост при 25-годишни жени, каза д-р Румен Велев, директор на Втора АГ болница „Шейново“ в София. Преди по-често били засегнати жените от 40 г. нагоре.

Гинекологичните операции все още са основното лечение

Миомите, особено ако са няколко, допреди 10-15 г. са били достатъчна причина за отстраняване на матката. Съвременната медицина обаче изисква комплексен подход в лечението, защото предлага няколко алтернативи на операцията. У нас миомната болест все още е водеща причина за оперативни гинекологични интервенции.

Въпреки че разполагаме с всички модерни методи за диагностика и лечение, делът на радикалните хистеректомии – отстраняване на матката, все още е неоправдано висок. 4237 хистеректомии са извършени у нас през 2013 г. по данни на здравната каса, като 63% от тях са били заради миоми.

Тази тенденция със сигурност ще бъде прекъсната скоро, тъй като дружеството по акушерство и гинекология е приело нов консенсус за поведение при миоми при небременни жени, обяснява д-р Велев. Той съдържа съвременните методи за диагностика и лечение и определя индикациите за приложение на различните подходи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли миомата да рецидивира? 
Миомни възли, растящи към матката, се оперират задължително 
Нови подходи за лечение на миома 

Лечението зависи от това дали жената ще ражда

Въведено е понятието „миомни възли, симптоматични по презумпция“. Това означава, че сега жената няма оплаквания във връзка с миомата си, но при бременност може да се появят. Освен от симптомите поведението към миомите се определя и от възрастта на жената, от желанието й да ражда, ако е във фертилна възраст.

След диагностиката жената трябва да бъде подробно информирана за прогнозата на заболяването. Ако се налага активно поведение, трябва да се избере най-подходящата терапия. При жена на 45 г. с няколко миомни кръвоизливи например най-вероятно ще се премине към хистеректомия, но ако тя е на 30 г. и ще ражда, матката ще се запази, обясни д-р Велев.

Сред алтернативите на хирургията са физични методи за намаляване на възлите като HIFU терапията, при която се въздейства с ултразвук. Модерна алтернатива е и емболизацията с достъп през артерия феморалис и артерия радиалис – интервенция под ангиографски контрол, с която кръвоснабдяването на миомния възел се прекратява и впоследствие той некротизира.

Лекарствената терапия пък може да включва селективни прогестеронови модулатори, които блокират менструалния цикъл и резултатът е „изсъхване“ на миомата. Съвременният подход е органосъхраняващо лечение при всяка възможност, като в избора на терапия се отчитат особеностите на конкретния случай, обясни д-р Велев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -