петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОгромните порции виновни за епидемията от затлъстяване

Огромните порции виновни за епидемията от затлъстяване

Намаляването на порциите в супермаркетите, ресторантите и у дома може да помогне да се спре епидемията от затлъстяване в развитите страни, съобщи Би Би Си. Този извод правят британски учени, които анализирали 61 проучвания за ефекта на големината на порциите върху количеството погълната храна.
Екипът от Кеймбриджкия университет уверява, че по-малките чинии, купички и чаши помагат на хората да ядат и пият по- малко. Според тях хората просто не са склонни да оставят храна в чиниите си. Затова и когато се предлага повече храна, огромното мнозинство хора ще я изядат. В последните десетилетия количеството храни и напитки в 1 порция или 1 опаковка във Великобритания се увеличава, предупреждават експертите.

Между 1993 г. и 2013 г. например средният порцион на някои масово консумирани храни нараства така:
порция овчарски пай (традиционно ястие, подобно на мусака с кайма) – почти двойно увеличение:

  • гевречета – от 70 г на 86 г
  • пакет чипс – от 100 г на 150 г
  • порция фъстъци – с 80%
  • порция пай с пилешко – с 40%

Приблизително двама от трима възрастни във Великобритания са с наднормено тегло или затлъстяване. Това увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2 и рак. Изводите са базирани върху данни за 6 711 души, участвали в клинични проучвания. Намалението на порциите би довело до прием на 279 калории по-малко на ден. Всеки от нас трябва да изиграе ролята си – можем да намалим съдържанието на чиниите и чаши вкъщи, а в ресторантите можем да оказваме натиск, питайки за по-малки порции, коментира д-р Иън Шемилт от направлението за проучвания върху поведението и здравето в университета в Кеймбридж.

У нас се увеличават младите хора и децата с наднормено тегло – броят им се е удвоил за 10 г., посочва проф. Донка Байкова от факултета по обществено здраве в Медицинския университет, София. Най-голямата заплаха за подрастващите е комбинацията от обездвижване и прекаляване с висококалорийни храни и напитки. Сладките храни и напитки дават празни калории, а на фона на намалената физическа активност всеки грам въглехидрат се превръща в мастно депо, обясни проф. Байкова.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -