Може ли миомата да рецидивира?

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

Миомата е доброкачествено образувание на мускулатурата на матката, което засяга жените във фертилна възраст. Честотата й достига до 40%. Миомата е хормонозависим тумор, за чийто растеж естрогените са необходимо условие. Тя нараства при естрогенна терапия и по време на бременност, а през менопаузата търпи обратно развитие.

Кръвотечението извън цикъла е основен симптом

миома лекарстваНай-честият симптом за наличието на миомен възел са неправилните маточни кръвотечения. Типът и тежестта на кръвотечението са свързани най-вече с разположението на миомните възли и отношението им към маточната празнина и маточната лигавица.

Болки обикновено няма, но може да се наблюдават в периода на овулация или предменструално. В зависимост от големината и разположението си миомите могат да притискат пикочния мехур или ректума и да причинят смущения при уриниране или дефекация.

Като възможни усложнения може да се наблюдават инфекциозни усложнения, торзия (усукване) на миомата, когато тя е на краче, при раждането – родова слабост и кръвотечения в плацентарния период.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Миомни възли, растящи към матката, се оперират задължително
Миомата засяга всяка трета жена у нас
Нови подходи за лечение на миома 

Диагнозата се поставя чрез физикален преглед, ултразвук, хистероскопия, хистерография. Поведението при миомен възел зависи от възрастта на болната, локализацията на миомите, симптоматиката и прогнозата относно възможните усложнения.

При липса на оплаквания и малък размер на миомните възли пациентката може да се остави под наблюдение. В такъв случай с ултразвуков преглед трябва редовно да се следи дали миомите нарастват. При наличие на генитално кървене и други усложнения се предприема оперативно лечение. То може да бъде премахване на матката(хистеректомия) или премахване на един или няколко възела (миомектомия).

Възможно е след миомектомия да се развият нови миомни възли. Проучвания показват, че нова операция се налага при 10% от жените, на които е премахнат единичен възел, и при 26% от жените, на които са премахнати няколко възела. Това може да се дължи както на нарастването на миомни възли, които са били твърде малки, за да бъдат забелязани при първата операция, така и на сформирането на нови.

Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в „Майчин дом“

 

[Общо: 6    Средно: 2.8/5]
Може ли миомата да рецидивира? беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *