сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли миомата да рецидивира?

Може ли миомата да рецидивира?

Миомата е доброкачествено образувание на мускулатурата на матката, което засяга жените във фертилна възраст. Честотата й достига до 40%. Миомата е хормонозависим тумор, за чийто растеж естрогените са необходимо условие. Тя нараства при естрогенна терапия и по време на бременност, а през менопаузата търпи обратно развитие.

Кръвотечението извън цикъла е основен симптом

миома лекарстваНай-честият симптом за наличието на миомен възел са неправилните маточни кръвотечения. Типът и тежестта на кръвотечението са свързани най-вече с разположението на миомните възли и отношението им към маточната празнина и маточната лигавица.

Болки обикновено няма, но може да се наблюдават в периода на овулация или предменструално. В зависимост от големината и разположението си миомите могат да притискат пикочния мехур или ректума и да причинят смущения при уриниране или дефекация.

Като възможни усложнения може да се наблюдават инфекциозни усложнения, торзия (усукване) на миомата, когато тя е на краче, при раждането – родова слабост и кръвотечения в плацентарния период.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Миомни възли, растящи към матката, се оперират задължително
Миомата засяга всяка трета жена у нас
Нови подходи за лечение на миома 

Диагнозата се поставя чрез физикален преглед, ултразвук, хистероскопия, хистерография. Поведението при миомен възел зависи от възрастта на болната, локализацията на миомите, симптоматиката и прогнозата относно възможните усложнения.

При липса на оплаквания и малък размер на миомните възли пациентката може да се остави под наблюдение. В такъв случай с ултразвуков преглед трябва редовно да се следи дали миомите нарастват. При наличие на генитално кървене и други усложнения се предприема оперативно лечение. То може да бъде премахване на матката(хистеректомия) или премахване на един или няколко възела (миомектомия).

Възможно е след миомектомия да се развият нови миомни възли. Проучвания показват, че нова операция се налага при 10% от жените, на които е премахнат единичен възел, и при 26% от жените, на които са премахнати няколко възела. Това може да се дължи както на нарастването на миомни възли, които са били твърде малки, за да бъдат забелязани при първата операция, така и на сформирането на нови.

Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в „Майчин дом“

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -