сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на остър и хроничен фарингит според причината

Лечение на остър и хроничен фарингит според причината

Фарингитът представлява остро или хронично възпаление на лигавицата на фаринкса, придружено от болка, дразнене или дискомфорт в гърлото. Има две форми – остра и хронична.

При острия фарингит симптомите са дразнене, сухота, дискомфорт и болки в гърлото при преглъщане (особено когато не ядете или пиете), по-рядко – общо неразположение и висока температура, треска.

Хроничният фарингит също протича без повишаване на температурата или влошаване на общото състояние. Специфичните оплаквания на пациентите са от сухота, болезненост и усещане за бучка в гърлото, което предизвиква желание да се изкашляте, за да прочистите гърлото.

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Според етиологията си (първопричината) острият фарингит може да бъде разделен на:

 • вирусен;
 • бактериален;
 • гъбичен;
 • алергичен;
 • травматичен (например поради поглъщане на чуждо тяло или хирургическа интервенция) или причинен от дразнещи фактори – гореща течност или пара, киселини, основи и др.

Хроничен фарингит 

Хроничният фарингит обикновено се класифицира не според етиологичния признак, а според характера на промените, развиващи се в лигавицата:

 • катарален (прост);
 • атрофичен;
 • хипертрофичен;
 • смесена форма.

Най-честата форма на остро възпаление на фарингеалната лигавица е катарален фарингит при остри респираторни вирусни инфекции. Почти 70% от фарингитите се причиняват от вируси, най-често риновируси, коронавируси, респираторен синцитиален вирус (RSV), аденовирус, грип и парагрипни вируси. Най-често срещани са риновирусите – 80% от всички вирусни инфекции през студените месеци. Не бива да се забравя, че вируси и бактерии често вървят “ръка за ръка”. Вирусната инфекция блокира временно капацитета на имунната система и по този начин разчиства пътя за последваща бактериална инвазия. 

Основните фактори, допринасящи за развитието на хроничен фарингит:

 • особености на структурата на лигавицата на фаринкса и на целия стомашно-чревен тракт;
 • продължително излагане на външни дразнители (прах, горещ сух или задимен въздух, химикали);
 • затруднено носно дишане, например при изкривена носна преградка (дишане през устата);
 • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
 • алергии;
 • ендокринни дисбаланси – менопауза, хипотиреоидизъм;
 • заболявания като захарен диабет, сърдечна, белодробна и бъбречна недостатъчност.

При постоянни болки в гърлото, които не подлежат на конвенционална терапия, се налага диференциална диагноза. Има редица синдроми, които се развиват при някои системни заболявания и заболявания на нервната система. Синдромът на Plummer–Vinson се проявява при жени на възраст от 40 до 70 г. на фона на желязодефицитна анемия. Синдромът на Сьогрен (Sjogren) е автоимунно заболяване, при което освен има изявена сухота на лигавицата на стомашно-чревния тракт, както и дифузно увеличение на слюнчените жлези. Синдромът на Eagle (стилалгия) се характеризира с тежко упорито, често едностранно, възпаление на гърлото. Редица невралгии (на глософарингеален или вагус нерв) също могат да причинят болки в гърлото, особено при възрастни хора.

Болките в гърлото – как да ги облекчим по-бързо?

Лечение на фарингит

налепи по гърлотоПри остър или обострен хроничен фарингит, който не е съпроводен с рязко влошаване на общото състояние, първо се започва със симптоматично лечение. То включва подходяща диета (храни които не дразнят гърлото, не са прекалено твърди, кисели или пикантни), горещи бани на стъпалата,  загряващи компреси на предната страна на шията, мляко с мед, инхалации и гаргари с противовъзпалителни или антимикробни съставки.

Препоръчва се спиране на пушенето. Неусложненият фарингит обикновено не налага назначаването на антибиотици. По-уместно е да се провежда местна антимикробна терапия, а не с таблетки през устата. Има обаче проучвания, като например това в Белгия, което разкрива, че лекарите изписват антибиотик при около 37% от случаите на остри респираторни вирусни инфекции и фарингит. 

Гаргара, прополис и етерични масла

Симптоматичната терапия се състои в назначаването на локални таблетки, гаргари, спрейове. Общото между тях е, че действат антисептично и противомикробно. Все пак не ги използвайте месеци наред редовно всеки ден. В гърлото, както и в червата или по кожата, има полезни микроорганизми, част от нормалната микрофлора в организма. Възможно е някои от тях да бъдат унищожени от прекалената употреба на антисептиците. Обсъдете този въпрос с лекуващия специалист. 

Можете да правите гаргара с разтвор, състоящ се от 1 чаена лъжичка сода, 1/4 чаена лъжичка сол, 2 капки йод на чаша преварена вода, 6 пъти на ден.

Има различни препарати за локална антимикробна терапия. Съставът им обикновено включва:

 • едно или повече антисептични средства (хлорхексидин, хексетидин, бензидамин, амбазон, тимол и неговите производни, алкохоли, йодни препарати и др.);
 • етерични масла (мента, евкалипт, масло от чаено дърво, салвия и др.);
 • локални анестетици (лидокаин, тетракаин, ментол), по-рядко – антибиотици (фузафунджин, фрамицетин) или сулфонамиди.

Препаратите могат също да съдържат бактериални лизати, естествени антисептици (растителни екстракти, прополис), синтезирани фактори на неспецифична защита на лигавиците, които имат и антивирусни ефекти (лизоцим, интерферон), витамини (аскорбинова киселина).

Лечението на хроничния фарингит е комплексно. То може да включва и антибиотична терапия спрямо открития в гърлото патоген (бактерии, гъбички и т.н.). С микробиологично изследване може да се определи неговата чувствителност към антибиотици и да се подбере най-подходящия. Друг подход е да се назначи широкоспектърен антибиотик.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -