петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПо-тежко ли се боледува от COVID-19, ако пиеш лекарства за кръвно?

По-тежко ли се боледува от COVID-19, ако пиеш лекарства за кръвно?

Има ли по-голям риск от тежко протичане на инфекцията с коронавирус при пациенти, които приемат лекарства за кръвно? Това твърдение тръгна от публикация на китайски учени, които намират връзка между популярните медикаменти от клас АСЕ инхибитори или блокери на ангиотензиновите рецептори и по-голямата честота на усложнения при COVID-19. 

Твърденията бързо се разпространиха в социалните мрежи, което предизвика объркване при много пациенти с високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.  Тези лекарства предписват много често и са ефективна терапия при посочените заболявания. Хората си задават въпроса, кое в момента е по-големият риск – да си пият, или да не си пият лекарствата?

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Кардиолози: Не спирайте да пиете хапчетата за кръвно, опасно е!

Австрийски и германски кардиолози побързаха да излязат с опровержение на тази спорна теза. От Австрийското кардиологично дружество категорично заявиха, че пациентите, които се лекуват с АСЕ инхибитори и блокери на ангиотензиновите рецептори, не бива да прекъсват терапията си. Спирането на лекарства или преминаването към други препарати крие по-големи рискове. Вероятността от остър инфаркт, инсулт или остро влошаване на сърдечната недостатъчност скача неимоверно. С тази позиция излиза и Европейското кардиологично дружество в съобщение за медиите.

Стенокардия – кои са новостите в лечението

Коментираната възможна връзка между инфекцията COVID-19 и лекарствата за високо кръвно или сърдечно болните е чисто спекулативна, подчертават експертите. Заключенията за по-голям риск са направени на базата на експерименти с животни. В тях е констатирано, че вирусът COVID-19 се свързва със специфичен ензим, наречен ACE2, за да инфектира клетките, а нивата на ACE2 се повишават след лечение с ACE-инхибитори и блокери на ангиотензиновите рецептори. Европейските експерти обаче са скептични по отношение на тези изводи, понеже те нямат солидна научна основа.

Хипертониците са в рисковата група

Кардиолозите отбелязват, че има проучвания, които излизат и с точно обратната теза – че посочените по-горе видове лекарства за кръвно и сърце могат дори да намалят интензитета на заболяването COVID-19. За съжаление няма категорични научни доказателства за връзка в едната или другата посока, поясняват специалистите.

По принцип пациентите с хипертония попадат в рисковата група, като артериалната хипертония се свързва с повишен риск от смъртност при хоспитализирани пациенти. Това обаче не е основание за спекулация и не може да се обясни с приеманите от тях медикаменти, заключават лекарите. Вероятно обяснението е свързано по-скоро с лошото им общо здравословно състояние, а не с лекарствата, които пият.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Еscardio.org

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -