вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАлергия към импланти

Алергия към импланти

Алергична реакция към метали, включени в състава на импланти е възможна както при хора, които имат клинична история с такъв тип реакции, така и при пациенти, които никога преди не са установявали, че страдат от алергия към метали. Импланти се използват най-често в ортопедията, кардиологията (стентове, клипсове и др.) и в стоматологията. Тези медицински изделия може да съдържат различни видове метали в сплавите, от които са изработени. 

Кой и кога трябва да направи тестуване за алергия към метали 

д-р Мариана Мандажиева добър алерголог София

Пациенти, чиято клинична история предполага чувствителност към метал, трябва да направят тестове преди поставянето на самия имплант, изтъква д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“. Тя извършва редовно такива тестове на свои пациенти, на които предстои операция при хирург, ортопед или стоматолог. Използват се най-нови консумативи, като се правят проби за най-често използваните в медицината метали. Може да запишете час за тестове или консултация на тел.  0877589040 в работно време (9-17 ч). МЦ Искър се намира на ул. Искър 22 в София.

Тестовете помагат да се определи най-подходящия имплант за конкретния пациент според сплавите, които изделието съдържа. Тестовете са наложителни и при хора, които след операцията са получили симптоми като екземи, оток, зачервяване и др. Тогава тестуването ще помогне да се разбере дали тези прояви се дължат на свръхчувствителност към метал.

Пациентите със свръхчувствителност към метали могат да имат множество локални симптоми, свързани със свръхактивна имунна система:

  • болка около мястото, където е имплантът;
  • подуване;
  • кожни алергични реакции
  • болки в ставите и мускулите, 
  • разхлабване на импланта, 
  • видими повтарящи се инфекции около мястото на операцията.

Възможни са реакции на целия организъм като фибромиалгия, хронична умора и когнитивно увреждане. Тестовете, прилагани в МЦ „Искър“, могат да откриват свръхчувствителност тип-IV към множество метали едновременно, посочва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на центъра.

Свръхчувствителността към метал може да стане причина за недобро приемане на импланта от организма и компрометиране на резултатите от операцията. Необходимостта от тестване при чувствителни пациенти е добре призната както от производителите на импланти, така и от самите хирурзи или ортопеди. Разпространението на свръхчувствителност към метал при пациенти с импланти е значително по-високо, отколкото в останалото население. Процентът е още по-висок сред пациентите с проблеми след операцията за поставяне на импланта.

Какви сплави се използват най-често за имплантиране

Преди да посетите алерголога за тестуване е добре да разполагате с информация за металите, които се включени в състава на вашия имплант. Най-често срещаните в обикновените медицински сплави са:

  • Кобалтов хром: кобалт, хром, манган, молибден, никел, волфрам
  • Неръждаема стомана: хром, манган, молибден, никел, волфрам
  • Титаниева сплав (TiAl6V4): титан, ванадий, алуминий, следи от никел

В последните години се съобщава за все повече случаи на свръхчувствителност към титан, въпреки че този метал се понася много добре от повечето хора. Титанът е преходен метал, означава, че може да функционира като хаптен и да предизвика клетъчна свръхчувствителност.

Тъй като титанът под формата на титанов диоксид (E171) се използва като бял пигмент в пасти за зъби, козметика и лекарства, е възможна латентна сенсибилизация на хора, които са по-чувствителни. Следи от никел (0,03%) пък могат да бъдат установени дори в търговски чист титан поради производствения процес.

Стентове, клипси и бобини – импланти в кардиологията

Както голите метални стентове, така и отделящите лекарство стентове понякога са виновни за появата на различни реакции на свръхчувствителност. Повече информация за металите, които обикновено се съдържат в стентовете, можете да намерите. Важно е да установите кои метали се съдържат във вашето устройство преди тестване.

Алергията към скоби от неръждаема стомана, използвани в кардиохирургията, може да се прояви като грануломи, които се вземат погрешно за рецидив на злокачествени тумори при сканиране. Титанът се разглежда като „биосъвместима“ алтернатива на традиционните скоби от неръждаема стомана, но има доклади за грануломи, образувани от свръхчувствителност към скоби и/или скоби от титаниева сплав.

Ето още примери на случаи с алергия към импланти.

Титаниевият пиърсинг на ушите в редки случаи предизвиква грануломатозен дерматит,

който продължава 10 г. след премахването на оригиналния пиърсинг. 

Хронична уртикария, заедно с коремна болка и кашлица са докладвани след холецистектомия с танталови скоби. След като те са отстранени, симптомите на пациента изчезват в рамките на 4-6 седмици. 

Пациент с алергия към никел страда от главоболие, отпадналост, подуване лимфни възли и следоперативна болка след холецистектомия. 

Койловете, използвани в кардиохирургията, могат да бъдат от неръждаема стомана или титанови или платинени сплави. В един случай доклад, 11 дни след спирална емболизация, пациентът е приет отново по спешност с треска, гърчове и нарушена реч. Шест дни след операцията за подмяна на никел-съдържащата намотка с титаниева сплав пациентът е изписан и започва рехабилитация.

Други изследователи предполагат, че

свръхчувствителността към никел може също да се прояви като болка в гърдите, сърцебиене,

оток, мигрена, респираторни и храносмилателни проблеми а също и като алопеция в случай, когато са използвани метални щифтове. Един пациент със спирала за емболизация, се оплаква от множество симптоми: болка, уртикария, изтръпване ръцете и краката му, замаяност, „мозъчна мъгла“ и главоболие. Той даде положителен тест за алергия към волфрам, който се съдържа (8%) в неговото изделие. Всички симптоми изчезнаха след отстраняването на спиралните устройства.

Симптомите на алергията може да варират в широки граници: сърцебиене, силна болка в таза, умора, нощни изпотяване, тежки крака и дерматит. Това са оплакванията при 34-годишна жена, на която са поставени никел/ паладиеви ендоваскуларни спирали заради синдром на тазова конгестия. При нея е установено, че страда от алергия към паладий и никел. Всички симптоми изчезват след отстраняване на устройствата с двата метала. 

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -