вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАлергия към метали и импланти

Алергия към метали и импланти

Алергия към метали, известна още като чувствителност или свръхчувствителност към метали, е състояние, при което имунната система реагира неадекватно при контакт с тях. 

Най-често срещаната алергична реакция е към никел, но и други метали могат да предизвикат такива симптоми. Метали, които могат да причинят алергии, включват още кобалт, хром, титан (повечето импланти са от този метал), дори злато и сребро, макар и по-рядко.

Ако имате алергична реакция по каквото и да причина, може да направите консултация с д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“ в София (ул. Искър 22). Записването за часов по здравна каса или свободен прием е на тел.  0877589040.

Защо се получава този тип алергична реакция?

Подобно на други видове алергия, имунният отговор се задейства, когато тялото влезе в контакт с конкретния метал – алерген. Това може да стане чрез директен контакт с кожата (контактна алергия), поглъщане или вдишване в случай на метални изпарения или прах. Често срещаните предмети, в които има никел и може да причинят алергия, са бижута, закопчалки за дрехи, рамки за очила и стоматологични консумативи.

Металните алергии обикновено се диагностицират чрез епикутанно тестване с пластир. При него върху кожата се нанасят малки количества от най-често срещаните метали алергени. Реакцията на кожата помага да се идентифицира дали е налице специфична чувствителност към метал.

Резултатите трябва да се разчетат и интерпретирт от опитен лекар дерматолог или алерголог. Само така може да се постави правилна диагноза. 

Кои метали правят най-често алергия

Когато става дума за алергия към метали, най-често се отчита реакция към никел. Една от причините е, че този метал намира широко приложение в различни предмети от ежедневието, включително бижута, закопчалки за дрехи, рамки за очила и дори някои монети. Тази широко разпространена употреба прави контакта с никел почти неизбежен за много хора. Симптомите на алергия към никел могат да варират от леки до тежки, включително зачервяване на кожата, сърбеж, обрив и в някои случаи мехури.

Други често срещани алергени сред металите са кобалт и хром. Тези метали често се срещат в метални сплави, което прави изключително важно хората с метални алергии да бъдат бдителни за материалите, използвани в заобикалящата ги среда.

Симптоми на алергия към метал

Хората с метални алергии могат да изпитат разнообразни симптоми, включително зачервяване, сърбеж, обрив или подуване на мястото на контакт с метал. В тежки случаи могат да се развият мехури и лезии със сълзене. Могат да възникнат и системни реакции, проявяващи се като главоболие, умора и болки в ставите. Възможни са още кашлица, хрипове или задух. Това е по-рядко срещано, но е важно да се знае, особено в професионални условия.

Поглъщането на метали чрез храна или по друг начин може да доведе до стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане или коремна болка. Някои хора могат да изпитат общо неразположение или неразположение без специфични локализирани симптоми.

Можете ли да развиете алергия към метал като възрастен?

Възможно е алергията към определен метал да се появи по-късно в живота, дори ако в детска възраст не сте проявявали такава чувствителност. Това явление е известно като придобита сенсибилизация. Има определени фактори, които допринасят за появата на тази алергия при възрастни.

Продължителното или повишено излагане на определени метали с течение на времето може потенциално да предизвика развитие на алергии. Това е особено вярно за метали като никел, които обикновено се срещат в ежедневните предмети.

Някои професии излагат хората на по-високи нива на метали, което увеличава вероятността от сенсибилизация. Особено важно е за индустрии, където преобладават металите, като производство или строителство.

Имунната система може да претърпи промени през целия живот. Алергиите в зряла възраст могат да бъдат свързани с промени в имунния отговор, което прави хората по-податливи на такава свръхчувствителност.

Може ли да се лекува алергията към метали

Лечението на алергията към метали е възможно. Има няколко неща, които трябва да се изпълнят. На първо място трябва да се избягва контакт с металите, които правят проблем. Това може да включва подходящ избор на бижута, те трябва да са изработени от хипоалергенни материали. Копчетата за дрехи да са без метали, внимателно да се избират материали, когато посещавате стоматолога.

На разположение са и определени лекарства. Лекарят ще предпише конкретна терапия, след като ви прегледа и назначи изследвания.

Възможно ли е да развиете алергия към метални импланти?

Титан е материал, от който се изработват имплантите в стоматология, неврохирургия и ортопедия. Той е метал, който провокира алергична реакция много по-рядко от другите метали. Титанът е известен с отличната си биосъвместимост. Означава, че обикновено не предизвиква имунен отговор и не причинява алергии. Въпреки това такава реакция не е напълно изключена. Особено внимателни трябва да са хората, които имат някаква история с алергии. 

За какви импланти става дума?

Това са изкуствени стави, болтове и други приспособления, които се използват в ортопедията и травматологията. Импланти с титан се използва също и в стоматологията. 

Когато се появят реакции, те често са локализирани в мястото на имплантата. Симптомите могат да включват зачервяване, подуване или дискомфорт около мястото, където имплантатът се поставя.

За да се потвърди подозрението,е необходимо да се проведе кожно тестуване при специалист – алерголог или дерматолог.

Ако ви предстои поставяне на имплант и вече сте били диагностицирани с алергия в някакъв момент от живота си, добре е да направите тези тестове предварително. Това означава да се консултирате с алерголог преди самото поставяне на импланта.

Как да позная, че имам алергия към имплант?

Симптомите на алергия към титан в състава на някакви импланти могат да включват: 

  • Подуване или болка, основно около мястото на импланта;
  • Загуба на костна маса;
  • Екзема (сърбящо възпаление на кожата или тъканта на венците);
  • Токсични реакции в други тъкани (причиняващи жълт синдром) 
  • Уртикария;
  • Еритема (зачервяване на кожата, обикновено в тъканите около импланта).

Появата на един или повече от тези симптоми е основание да потърсите веднага лекар. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -