вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакви изследвания се правят за бъбреци

Какви изследвания се правят за бъбреци

Две изследвания може да помогнат на хората с диабет тип 2 или хипертония да отложат във времето увреждането на бъбреците. Това сподели проф. Емил Паскалев, началник на Клиника по нефрология в УМБАЛ Александровска болница и председател на Българското дружество по нефрология (на снимката).

Двете хронични заболявания увеличават значително риска от увреждането им. Обратното също важи в някаква степен – при диагностицирано бъбречно заболяване трябва да се правят целенасочени профилактични прегледи и изследвания за възможно сърдечно съдово или метаболитно заболяване. Така човек може да запази добро здраве за по-дълго време. Най-важните две изследвания за ранно откриване на бъбречни заболявания са креатинин и микроалбуминурия.

Бъбреци, сърце и захарен диабет са свързани

Засягането на бъбреците, диабет тип 2 и увреждане на сърцето са три неща, тясно свързани помежду си, изтъкна проф. Паскалев. Когато пациентът има диабет, след около 10-15 г. рискът увреждане на бъбрека нараства значително. Може да се установи микроалбуминурия, която е сигнал за нарушена функция на бъбрека. Това не означава, че всеки със захарна болест задължително ще се окаже с увредени бъбреци. Все пак рискът е налице и е добре да се проследява внимателно.

Подобна вероятност има и при пациенти с хипертония или друга сърдечна дисфункция. Проблемите със сърдечно-съдовата система с времето оказват влияние върху работата на бъбреците. С времето креатининът се увеличава. Съвременната медицина все повече обръща внимание на цялостното лечение на организма, а не само на едно конкретно заболяване.

Още при откриването на бъбречно заболяване, трябва да се мисли за сърдечно-съдовия риск, посочва проф. Паскалев. Пациентите с диабет трябва да правят профилактични изследвания след десетата година от диагнозата. Ако се установи протеинурия (белтък в урината) при лабораторните изследвания, дори ако креатининът е нормален, следва да се набележат мерки. 

Белтък в урината е водещ знак за увреждане на бъбреците при високо кръвно

Логиката при сърдечно-съдовите заболявания е подобна. Високото кръвно (хипертония) е често срещано заболяване, което води до нарушаване на сърдечната функция. В определени случаи високото кръвно директно може да навреди на бъбреците. Съществува диагноза хипертензивна нефропатия, която се получава вследствие на продължителна хипертония, казва още изтъкнатият нефролог. 

Той посочи и пример: Ако човек развие хипертония на 45 г., 15-20 г. по-късно вероятността от увреждане на бъбреците нараства много. То се проявява с микроалбуминурия (повишен албумин).  

Кои са контролните лабораторни изследвания за хората с диабет и хипертония, които помагат рано да се установи бъбречната увреда?

Двете най-важни изследвания са креатинин и микроалбуминурия. И двете са сравнително евтини и достъпни, правят се във всяка лаборатория. При пациенти със захарен диабет първо може да се очаква микроалбуминурия. 

При хипертонията бъбреците се увреждат по друг механизъм и нещата там са по-различни. Каквато и да е терапията, дори високото кръвно да се контролира успешно през годините, то малко или много влияе негативно на бъбречната функция. Това не означава, че оптималният контрол на артериалното налягане няма значение. Напротив! Той е важен не само за предпазване на сърцето, но и за бъбреците. 

Ако лекуващият специалист успее да контролира диабета, хипертонията, както и функцията на бъбреците по основни показатели, това подобрява качеството на живот на пациентите и удължава преживяемостта им като цяло. 

Има ли нови лекарства при бъбречните заболявания?

Да, в клиничната практика навлязоха лекарства, които помагат за лечение на заболяванията, свързани със сърце, захарен диабет и бъбреци. Голямото предимство е, че с едно лекарство се прави тройна протекция. Тези препарати се изписват от три вида специалисти – нефролог, кардиолог или ендокринолог. Както вече отбелязахме, трите вида заболявания са свързани. Възможно е пациентът да попадне първо при кардиолог или ендокринолог. Те може да изпишат такава терапия или пък да го изпратят при нефролог за допълнителна консултация. 

Този единен подход носи значителни ползи за пациентите. Става дума за SGLT инхибиторите. Вече има два варианта на тези лекарства, които са достъпни на пазара у нас. Едното лекарство първоначално се прилага само при сърдечна недостатъчност, с времето се доказаха ползите и за хронично бъбречно заболяване. Тъй като вече има 5-годишен опит с него при лекарите ендокринолози, нефролозите може да се поучат от него.

Какво може да се направи още за профилактиката на бъбречните заболявания, да се откриват те съвсем рано?

Поставили сме въпроса за допълване на Наредбата за профилактичните прегледи на МЗ. Идеята е да се включат повече изследвания по здравна каса за хората с бъбречни заболявания. Нашето дружество настоява в наредбата да се предвиди възможността тези пациенти да изследват два пъти в годината да се изследва креатинин и микроалбумин.

Автор Илияна Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -