сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзможни причини за наличие на кръв в урината

Възможни причини за наличие на кръв в урината

Наличието на кръв в урината (хематурия) винаги е повод за безпокойство. При това тя може да се открива и само лабораторно, тоест да не е видима с просто око.

Първият въпрос, който лекарят трябва да изясни, е какви са причините за появата на кръв в урината. Това се случва преди всичко при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. При мъжете причината може да е свързана с промени в простатата, а при жените – с проблеми в областта на матката като ендометриоза например.

Друг провокатор може да са смущения в кръвосъсирването, медикаменти за потискане на кръвосъсирването, както и някои инфекциозни болести. Като още възможни причини може да се явят болести на обмяната като диабет и някои редки заболявания като Грануломатозата на Вегенер.

Наранявания и травми в областта на бъбреците и пикочните пътища причиняват рани и леки разкъсвания, които може да доведат не само до болки, но и до кръв в урината. Чужди тела, попаднали в пикочните пътища, също може да причинят кръв в урината и задържане на урина. Възпаленията на отделителната система понякога са свързани с поставянето на катетри за по-дълго време.

Случвало се е кръв в урината да се установи и при хора, които се подлагат на по-екстремни натоварвания като маратон или продължителн джогинг.

По-често срещано е наличието на отделни червени кръвни телца в урината – микрохематурия. Тя не се забелязва с просто око. Открива се само лабораторно, ако лекарят назначи изследвания по някакъв повод. Понякога има следи и от белтък в урината. Ако причината е безобидна, обикновено наличието и на двата елемента изчезва след 1-2 дни, най-много след 72 часа.

Понякога жените забелязват кръв в урината по време на месечния си цикъл. Понякога, но не винаги, това може да има болестни причини.

Червената урина не означава непременно кръв в урината

Понякога урината е червена, но не от кръв. Става дума за т.нар. хемоглобинурия, когато в урината се отделя прекалено много от веществото, което оцветява кръвта. Среща се при наследствени форми на анемия, реакция на непоносимост при кръвопреливане, алергии или автоимунни реакции. Червена урина се наблюдава и при порфирия. Това е рядко, често вродено заболяване на обмяната. Понякога причинител е хепатит С.

Във всички случаи е добре да се консултирате с лекар, ако забележите, че урината ви е оцветена в червено.

Заболявания на пикочните пътища, пикочния мехур и уретера, които може да са причина за кръв в урината

Възпаление на пикочните пътища, пикочния мехур (цистит): при тях бактериите може да проникнат в пикочния мехур и да причинят възпаление в него. Преди всичко жените страдат от цистит, тъй като техния уретер е по-къс. Типичен симптом е парещата болка при уриниране и непрекъснатото желание за ходене по малка нужда, при което обаче се отделя малко урина.

Камъни в уретера и пикочния мехур: От кристалчетата в урината понякога се образуват камъни. Това се случва преди всичко в бъбреците, но понякога обаче и в пикочния мехур. Тръгнат ли по пикочните пътища, може да заседнат там и да причинят болка и други симптоми. Основни рискови фактори са подагра и други болести на обмяната, чести инфекции на пикочните пътища. Понякога и някои болести на червата може да благоприятстват образуването на камъни в отделителната система.

Дивертикули, полипи в пикочния мехур и уретера: Дивертикулите са израстъци по стената на мехура. Може да са вродени или новопоявили се, когато мехурът постоянно е под натиск, защото се изпразва трудно и по-рядко поради стеснени пикочни пътища или уголемена простата. Полипите обикновени са доброкачествени образувания в уретера или мехура.

Рак на пикочния мехур или на уретера също може да е причина за кръв в урината.

Заболявания на бъбреците

Пиелонефрит: Понякога при цистит бактериите и други причинители може да достигнат до бъбрчното легенче и за провокират възпаление. Симптомите на пиелонефрит са болка при уриниране, непрекъснати позиви за уриниране, при които излиза малко урина и е болезнено. Може да има висока температура и втрисане, които се появяват внезапно.

Гломерулонефрит: При него заболява кълбото от кръвоносни съдове в бъбречната кора, в които се филтрира кръвна. Понякога се възпаляват и бъбречните каналчета и околната тъкан заради алергични реакции.

Камъни в бъбреците (нефролитиаза): Ако по-големи образувания (конкременти) тръгнат по пикочните пътища или заседнат там, се получава бъбречна колика. Може да има и кръв в урината. Типични симптоми са болки в гърба и долната част на корема, гадене и повръщане.

Тромбоза на бъбречната вена: възможната първопричина при нея са захарен диабет, някои бъбречни заболявания, тумори и травми.

Инфаркт на бъбрека: Ако тромб запуши бъбречната артерия, околната бъбречна тъкан не може да се захранва с кръв и загива. Бъбрекът работи с ограничения. Често причината за това е капка кръв, която се е отделила от кръвен съсирек в сърцето и е стигнала до бъбречната артерия.

Кисти на бъбреците: Кистите са кухи образувения, пълни с течност. Те могат да се образуват и в бъбреците. Често не предизвикват никакви оплаквания. Ако обаче някоя киста се пукне, може да има болки и кръв в урината. Обикновените кисти трябва да се различават от поликистозните бъбреци. Те са тежко, по правило вродено или наследствено заболяване.

Тумори в бъбреците: Най-честото раково заболяване на бъбрека е бъбречно-клетъчен карцином. Като рискови фактори се смятат пушенето, мазната храна, обездвижване, продължително излагане на вредни вещества като кадмий. Ракът на бъбреците често се развива незабележимо. Често туморът се открива случайно на ехографски преглед. Възможни симптоми са кръв в урината, болка в кръста, температура, загуба на тегло и анемия.

Източник: apotheken-umschau.de/blut-im-urin

Свързани публикации

1 коментар

  1. Какво означава кръв в урината Ако една жена вижда, че идва от уретрата урината с кръв, тя е неподготвен повод. Най-честите причини за този феномен – наличието на цистит или уретрит. Аз трябва да кажа, че тези заболявания са много разпространени с тях поне веднъж в живота си се сблъскват всяка жена.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -