четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКолко често трябва да се прави цитонамазка

Колко често трябва да се прави цитонамазка

Цитонамазката е изследване, което позволява да се анализира степента на възпаление и изменение на клетки от маточната шийка. Това прави възможно ранното откриване на предракови състояния и своевременното им лечение. Изследването на цитонамазка е наложително, защото ракът на маточната шийка, се причинява в над 95% от случаите от папилома вируси. Инфекцията може да се развива потайно без никакви осезаеми симптоми.

Стигне ли се до рак на маточната шийка, лечението е с операция или лъчетерапия, или комбинация от двете. Има сериозни последици за здравето и живота на пациентките, казва д-р Стефан Константинов от Майчин дом. Хубавото е, че в последните години се изясниха до голяма степен механизмите, по които се развива този вид рак. Това дава нови възможности за установяваме отклоненията, които предшестват болестта.

Така ракът на маточната шийка може да бъде избегнат. Рисковите случаи се откриват и лекуват, много преди същинското заболяване да се е развило. За разлика от други онкологични заболявания, при това има доказал се със своята ефективност скринингов метод – вземането на цитонамазка при гинекологичен преглед.

Всяка жена с полови контакти при гинеколога веднъж годишно

Д-р Константинов съветва цитонамазката да се прави ежегодно от всяка жена, която има или е имала полови контакти. Данните от страни, в които се провеждат подобни профилактични изследвания категорично сочат, че така случаите на рак на маточната шийка намаляват. Повечето пациентки се диагностицират още в предраковия стадий (медицинският термин е дисплазия). Категорично мога да кажа, че почти всички случаи на пациентки, достигнали до лечение на напреднал рак, не са посещавали гинеколог в течение на години, дори десетилетия, споделя впечатления д-р Константинов.

Разкриването на връзката на заболяването с човешките папиломни вируси (HPV) и появата на тестове за тяхното откриване промениха значително традиционните препоръки за ежегоден скрининг. Комбинацията от цитонамазка и изследване на HPV предлага нови, много по-дълги интервали, на които жените трябва да бъдат изследвани.

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Изключително интересно е скорошно голямо проучване от Холандия, според което при нормална цитонамазка и отрицателен тест за HPV интервалът между изследванията може да бъде удължен над 5 години. Това удължаване не излага на риск здравето на пациентките. Дори се обсъжда при жени над 40-годишна възраст, нормална цитология и отрицателни за HPV, прегледите да са през 10 години.

Особено важно е да се подчертае значението на тестването за онкогенни човешки папиломни вируси – жените с подобна инфекция са с 29 пъти по-висок риск от появата на тежка дисплазия (CIN 3), а рискът от развитие на рак е 12 пъти по-голям спрямо жените с отрицателен тест за HPV, дори в цитонамазката да няма отклонения. С други думи – ако комбинирате цитонамазка с тест за HPV и двете са отрицателни, вие ще може да си спестите тези изследвания за период от 5 до 10 години. Във всички останали случаи толкова дълъг интервал е неприложим и рисков.

рак на маточната шийка

Актуални препоръки от American Cancer Society (2016):

  • Всички жени над 21 год. възраст трябва да бъдат обхванати от скрининг за рак на маточната шийка. От 21 до 29г. възраст интервала за цитонамазка е 3 години.
  • Рутинното използване на HPV тест не се препоръчва, то може да се използва при проследяване на пациентки с отклонения в цитонамазката.
  • След 30г. възраст при комбиниране на цитонамазка и HPV тест интервала е 5 години, до 64 г. възраст. При липса на HPV тест цитонамазките да се правят на 3 години.
  • Жени над 65г. възраст могат да спрат скрининга, при условие че редовно са го правили в последните 10 години и не са имали дисплазия в последните 20 години.
  • Ежегоден скрининг не се налага, независимо от възрастта.
  • Ваксинираните срещу HPV също трябва да се съобразяват с посочените препоръки (не бива да имат лъжливо чувство за сигурност!).

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Какви са препоръките у нас?

Проект на Министерство на здравеопазването определя за жените над 30 г. възраст – ежегодно да се прави цитонамазка, а след две негативни цитонамазки – веднъж на 3 години. Подобна препоръка не е достатъчно адекватна, защото е пропусната цялата група жени под 30г. възраст, а едно десетилетие е достатъчно дълъг период, през който инфекция от HPV да предизвика трансформация в клетките и премине всички стадии до инвазивен рак.

От друга страна използването само на цитологичното изследване, при това на тригодишен период е допустимо само при наличие на достатъчно на брой и компетентни цитолози. Това може да бъде проблем у нас. Лекарите патолози, които гледат цитонамазките у нас, са малко на брой и в напреднала възраст. Поради тези причини е разумно по-широко да се използват тестовете за HPV или по-консервативно да се подхожда към скрининговия интервал, изтъква д-р Константинов. Само редовната цитонамазка реално би гарантирала откриване на всички случаи с предракови изменения.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -