петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да се предпазим от рак на маточната шийка

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е четвъртият по честота тумор при жените, от който годишно по света умират половин милион жени. В България всеки ден по една жена загива от това заболяване. Шийката представлява долната част на матката (утерус) и представлява преход между маточното тяло към влагалището. Тази област е особено уязвима за клетъчни промени. Когато те започнат да се случват, може да се стигне до т.нар. цервикален карцином (рак на маточната шийка). Често става дума за плоскоепителен карцином. Това е тумор, който излиза от лигавицата.

Защо клетките се променят?

Всяко човешка клетка се възобновява чрез делене. Може да се случи една клетка да „мутира“ – това означава, че тя се променя и не запазва първоначалната си форма и функция. Тези клетки се размножават много по-бързо от нормалните. Така се образува тумор. Злокачествените образувания са рак. Карциномът е особен вид на злокачествения тумор. Имунната система почти няма шанс да пребори злокачествените клетки. Появяват се разсейки (метастази) в съседните органи. Организмът не може да реагира адекватно и имунната система става все по-слаба.

HPV – най-честата причина за рак на маточната шийка

човешки папилома вирусНай-честата причина за рак на маточната шийка е инфекция с определени щамове на човешкия папиломен вирус. Общо те са над 100. Вирусите се намесват в нормалните клетъчни процеси и могат да накърнят ДНК на клетката. Някои от щамовете са особено агресивни. Това са HPV 16, 18, 31, 45, 51 и 52. Щамовете 16 и 18 са отговорни за 70% от случаите на рак на маточната шийка. Останалите нямат чак такъв принос за възникването на този вид тумори. Могат обаче да предизвикат генитални брадавици. 20-30% от всички мъже и жени на възраст 20-30 г. са заразени с поне един щам папилома вируси. При мъжете вирусите не правят чак такива бели, те по-често са само приносители.

Не всяка заразена жена развива рак на маточната шийка. Често имунната система успява да се справи с вирусите. Ако обаче жената се сблъска с агресивен папилома вирус, може да се стигне до появата на цервикален карцином. От заразяването на образуването на тумор може да минат 15 г. Болестта обикновено се проявява при жени от 35 г. нагоре. Има обаче и млади жени с предракови форми.

HPV се пренася предимно по полов път. Много сексуални партньори, пушене, противозачатъчни увеличават вероятността от появата на рак. Презервативите не дават 100% защита, тъй като дори допир в интимната област е достатъчен за предаване на вирусите. Все пак намаляват риска съществено. Важно е също така да няма много честа смяна на интимния партньор.

Ако жената има спирала, боледува два пъти по-рядко

Ракът на маточната шийка може да има и други причини – генитални инфекции, лоша интимна хигиена, много раждания или слаба имунна система. Пушенето също е рисков фактор, тъй като определени токсични вещества от тютюна могат да се отложат в тъканите на маточната шийка.

Ако една жена вече е заразена с агресивен щам на папилома вирусите, възможно е рискът да се повиши леко, ако тя взема противозачатъчни препарати с естроген-гестаген продължително време. Според експертите все пак рискът спада, след като тя спре да взема хапчетата. Любопитен факт е, че жените, които се предпазват от бременност с помощта на спирала, боледуват два пъти по-малко от рак на маточната шийка. Все още не е изяснено в детайл на какво се дължи този факт. Учените предполагат, че чуждият материал на спиралата стимулира имунната защита в маточната шийка.

Ракът в тази област отначало не предизвиква никакви болки. Възможно е да се появи леко течение с кървене. Когато туморът нарастне, обикновено се появява течение със сладък мирис и червен цвят. При напреднал рак на маточната шийка, който има метастази и в съседни органи, в червено може да се оцвети и урината. Краката отичат, а гърбът и коремът болят.

Профилактика и терапия

рак на маточната шийкаНай-важната защита от цервикален карцином е редовният преглед при гинеколог за цитонамазка. Колкото по-рано се открие туморът, толкова по-големи са шансовете за излекуване. Цитонамазката е проба от повърхността на лигавицата от канала на маточната шийка. Под микроскоп се анализират клетките, а резултатът е показателен дали има патологични промени (PAP тест).

При установени по-изразени промени, гинекологът ще назначи контролен преглед. Ако промените се наблюдават за по-дълъг период, следват нови изследвания – например колпоскопия. Може да се наложи и вземане на биопсия. Тъй като леките клетъчни промени (дисплазии) може да се самоизлекуват спонтанно, обикновено специалистите изчакват известно време, преди да предприемат терапевтични мерки.

Ако клетките не се върнат към нормално състояние и лекарят установи предракова форма или рак на маточната шийка, той може да предприеме конизация. Това е операция, при която се изрязва засегнатата тъкан. При по-тежките случаи се налага отстраняване на част или дори на цялата матка. Ракът на маточната шийка може да се лекува още и с лъчетерапия или химиотерапия, ако операцията не е възможна по една или друга причина.

Ваксината – единствената доказано ефективна профилактика

Вижте тук: Най-важните въпроси за ваксината срещу папилома вируси

В момента у нас се предлагат две ваксини – едната е срещу два от агресивните щамове, а другата – срещу 4. В Европа е регистрирана и деветвалентна ваксина (срещу 9 щама). Всички препарати действат срещу най-опасните варианти на папилома вирусите – HPV 16 и HPV 18. У нас имунизацията е безплатна за 12-годишните момичета. Може да се постави от джипито, след информиран избор от страна на родителите.

Иначе препоръките на Световната здравна организация, които се прилагат в някои страни като Германия например, са за ваксиниране на момичетата между 9 и 14 г. Все повече експерти са на мнение, че ваксината трябва да се слага и на момчетата, тъй като те се явяват приносители и разпространяват заразата.

Имунизацията е най-ефективна, когато се сложи преди да е налице инфекция с папилома вируси. Ваксината не дава 100-процентна защита, но е единственото и засега доста надеждно профилактично средство за защита от инфекция с агресивните HPV. Имунизацията не отменя редовните посещения за профилактика при гинеколог.

Източник: Focus.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -