четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНай-много столетници се раждат през есента

Най-много столетници се раждат през есента

Децата, родени между септември и ноември имат по-голям шанс да станат столетници, отколкото онези, появили се на бял свят през другите месеци, съобщава New Scientist. Причината е, че месецът, през който те идват на бял свят, може да окаже влияние върху средата, в която малките растат – вътре в утробата и извън нея. Тя влияе на гените и поведението, предполагат учените.

Проучването е дело на Леонид и Наталия Гаврилови от университета в Чикаго. Учените събрали данните на над 1500 столетници, родени в САЩ за периода 1880-1895 г. Сравнили продължителността на живота им с тази на роднините и съпрузите им, живели в същите условия. Оказало се, че мнозинството от столетниците са родени през есента. Най-малко от тях имали рожден ден през март, май и юли (виж графиката). Тази зависимост се наблюдавала особено ясно за появилите се на бял свят през 1880-1889 г.

Най-популярната хипотеза, обясняваща тази закономерност, е, че сезонните пролетни инфекции, прихванати в ранна възраст, се отразяват негативно на здравето. Възможни са също сезонен дефицит на витамини и хормонални колебания. Учените обаче не успели да изяснят дали и как социоикономическият статус има влияние върху дълголетието.

Предишни проучвания също стигат до подобни заключения. Александър Лерхл от университета „Якбс“  в Бремен анализирал продължителността на живота според месеца на раждане в Германия. „Неговите данни са почти перфектно съвпадение като заключение с моите данни – хората, родени от октомври до декември статистически умират най-късно“, коментира Леонид Гаврилов.

Свързани теми: Дълголетниците – деца от възрастни бащи

Яжте с 40% по-малко и ще живеете 20 г. по-дълго

Разгадаха тайната на дълголетието

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -