сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатно изследване на функцията на белия дроб в Пловдив и Плевен

Безплатно изследване на функцията на белия дроб в Пловдив и Плевен

Ако сте имали пневмония, астма или друго заболяване на белия дроб, може да проверите безплатно доколко функцията му е запазена. Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от регионалните здравни инспекции (РЗИ). В нея се включват още Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването в партньорство със Сдружение „Въздух за здраве“, Хъбис и фармацевтичната компания Рош България.

Кампанията ще започне още тази седмица в Плевен и Пловдив. До края на годината ще се проведе в още 8 града на страната, като датите ще бъдат уточнени допълнително.

В Плевен безплатните изследвания ще се проведат на 13 юни 2024 г. (четвъртък) от 11 до 15 ч. Мястото е пред заведение Coffeepoint Garden, площад „Свобода“ 15.

В Дондуковата градина в Пловдив на 16 юни (неделя) от 11 до 15 часа всеки желаещ може да направи своите безплатни изследвания. Основна цел на инициативата е профилактика на рака на белия дроб и тютюнопушенето.

Изследването проверява 10 вида стойности

Изследването на функцията на белия дроб отнема само 5 минути. Сяда се в специално кресло, като няма никаква болка или неприятни усещания. Телемедицинската станция изследва едновременно 10 витални параметри в човешкото тяло. Отчитат се отклонения от нормата.

Ще бъдат отчитани показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация (насищане на кръвта с кислород). Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог, както и ще бъде представена информация за превенцията за рака на белия дроб и тютюнопушенето. Същите резултатите се изписват веднага на екран и могат да бъдат изпратени на имейл, за по-нататъшна консултация от лекар.

„Технологиите имат ключова роля в превенцията и ранната диагностика на заболяванията. Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването участва в разработването на национални политики за дигитализацията на здравната система и внедряване на технологични решения, които да служат за превенция на социално значими заболяванията“, посочва Мира Ганова, изпълнителен директор на организацията.

Според нея иновативната кампанията „5 минути за здраве“ е още един начин обществото да се възползва и запознае с възможностите на  телемедицината за проследяващите медицински грижи, ефективната превенция, диагностика и персонализаран подход на лечение за пациентите.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -