петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да повишим нивото на кислород в кръвта?

Как да повишим нивото на кислород в кръвта?

Кислородът в кръвта (кислородна сатурация) е ключово важен за благополучието на целия организъм. Това е един от основните показатели, който трябва да се проследява при всеки пациент с COVID-19. Причината е, че влошаване и пневмония тип матово стъкло може да се получи и без пациентът субективно да усеща задух или недостиг на въздух (хипоксия). Ето най-важното, което трябва да знаете по този въпрос, а също и кои вещества, добавки са важни, ако се борите с COVID-инфекция или влошена функция на белите дробове по други причини.

Как кислородът попада в кръвта

При вдишване кислородът отива в белите дробове и оттам навлиза в капилярите. Кислородът се обменя с въглероден двуокис. При издишване се освобождаваме от въглероден двуокис (CO2), а при вдишване в организма постъпва кислород (O2).

В червените кръвни телца има протеин, който се свързва с кислорода и го пренася до тъканите. Когато нивото на кислород в кръвта е ниско, става дума за хипоксия или ниска сатурация.

Каква е оптималната сатурация – насищане на кислород в кръвта

Измерването на сатурацията може да става и в домашни условия с помощта на пулсов оксиметър. В аптеките може да се закупят малки апаратчета, които се поставят на пръста на ръката. В много смарт часовници също има вградено измерване на кислорода в кръвта, макар че е възможно то да не е съвсем прецизно. 

Нормалното ниво на кислород (сатурация) е 95 до 99. Сатурацията е понижена при стойности до 92-90, а при по-ниски трябва да се потърси бързо медицинска помощ.

Какво разкриват основните елементи на кръвта

Кои са причините за намаляване на кислорода в кръвта

Има различни заболявания и състояния, които могат да доведат до намаляване на кислорода в кръвта:

 • Активна COVID-инфекция, която преминава в пневмония тип матово стъкло;
 • Последици от COVID-19 (когато вирусът е засегнал белите дробове);
 • Отравяне с въглероден окис;
 • ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест;
 • Емфизем – хронично белодробно заболяване;
 • Астма;
 • Бронхит;
 • Пневмония;
 • Сънна апнея.

Внезапно сърцебиене през нощта – каква може да е причината?

Как да познаем, че сатурацията пада?

Важно е да се знае, че понякога човек може да се усеща, че има сериозен проблем с белия дроб, който води до хипоксия. Три са важните симптоми, за които трябва да сме нащрек. Ниски нива на кислород в кръвта се проявяват по един от следните начини:

Важно е да се потърси квалифицирана лекарска помощ, което у нас може да стане в обособените COVID-зони или в спешните звена на големите болници. Пневмонията е сериозно заболяване, което може да застраши живота и се лекува според конкретните лабораторни резултати, изследване с рентген или скенер, съществуващи придружаващи заболявания.

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Най-важните витамини, добавки

В допълнение към основната терапия, назначена от лекар, може да се приемат някои витамини, минерали и микроелементи, които подпомагат възстановяването. Дозата е указана на опаковката на препарата:

 • Най-важното хранително вещество, необходимо при условия на ниско съдържание на кислород, е цинкът. Увеличава способността на кръвта да пренася кислород;
 • Витамин Е (препоръката е за вариант на витамина с токотриеноли);
 • Алфа-липоева киселина – известен антиоксидант, прилаган за профилактика и лечение на диабетна невропатия;
 • Витамин D3;
 • Витамин В12.

Автор на основните препоръки е д-р Ерик Берг (Eric Berg), който има собствен видео канал в youtube.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -