неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВнезапно сърцебиене през нощта - каква може да е причината?

Внезапно сърцебиене през нощта – каква може да е причината?

Сърцебиенето, което ви събужда посред нощ, е не само неприятно, но и става повод да се запитате, каква е първопричината за него. Ако това се случва редовно, прегледът е задължителен. В много други случаи обаче става дума за отделни, изолирани пристъпи. 

Сърцето ни започва да бие по-бързо, когато тялото се нуждае от повече кислород, а миокардът ускорява изпомпването за богатата на кислород кръв. Обичайно е при интензивно физическо натоварване, но също така ускореният пулс може да се появи през нощта без никаква провокация. 

Сърцето обикновено бие 60 до 90 пъти в минута. При сърцебиенето ударите стигат до 140-180 удара в минута. Когато се появи внезапно и без видима причина, се нарича тахикардия.

Неприятното на нощното сърцебиене, е че през нощта всичко изглежда по-плашещо. Човек е склонен да мисли, че получава инфаркт или са настъпили други сериозни сърдечно-съдови заболявания. Силната тревога може допълнително да влоши неприятното състояние. „В повечето случаи причините за нощното сърцебиене са различни от инфаркт“, подчертават експертите от британската Heart Foundation. 

Опасни ли са екстрасистолите – прескачане на сърцето?

Какви може да са причините?

Най-често се причинява увеличаването на пулса се провокира от следните фактори:

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Кога е добре да се обърнете към лекар? В някои случаи ускореният пулс през нощта може да е симптом на сериозен проблем, който изисква медицинска помощ. 

Ако освен сърцебиене и ускорен пулс усещате задух, гадене, световъртеж, лепкава пот, трябва да се обадите на Бърза помощ. Това може да са симптоми на предсърдно мъждене или инфаркт.

Потърсете лекар и ако нощното сърцебиене стане редовно. Той ще назначи изследвания, за да се разбере причината за неприятните симптоми и ще препоръча подходяща терапия.

Източник: Heart Foundation

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -