вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОпасни ли са екстрасистолите - прескачане на сърцето?

Опасни ли са екстрасистолите – прескачане на сърцето?

Прескачането на сърцето се нарича екстрасистоли на медицински език. Това са допълнителни удари на сърцето в повече от нормалния му ритъм. Екстрасистолите не възникват в нормалния център за ритъма на сърцето (синусовите възли), а в ектопичните възбудни центрове.

Човек усеща екстрасистолите като прескачане на сърцето. Те се срещат при младите по-често. В повечето случаи са без значение и са безобидни. Само понякога може да са свързани със значимо заболяване на сърцето, като например камерно мъждене.

Според мястото на възникване се прави разлика между вентрикуларни екстрасистоли и суправентрикуларни екстрасистоли.

Причини за прескачането на сърцето

Екстрасистолите често се срещат при здрави хора и нямат връзка с някакво заболяване. Отключващите фактори може да са стрес, превъзбуда, преумора, повишена активност на вегетативната неврвна система или употребата на алкохол, никотин или кофеин.

Възможно е зад прескачането на сърцето да стоят и някои органични заболявания на сърцето, преди всичко коронарна болест, но също кардиомиопатии или възпаление на сърдечния мускул (миокардит).

Има и причини извън сърцето, които може да причинят екстрасистоли. това са например излишък на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), различни медикаменти, електролитни смущения на сърцето, дефицит на калий.

Холтер помага за изясняване на причините за прескачане на сърцето

За да се установи причината за прескачането на сърцето (екстрасистоли), обикновено се налага 24-часов запис на сърдечния ритъм. Това се прави с помощта на холтер – малко устройство, което се носи от пациенти. То се закрепва чрез електроди към тялото в областта на гърдите и се носи едно денонощие.

Ако за този период са записани над 10 000 екстрасистоли, става дума за състояние, което налага лечение.

Лечение на екстрасистоли

Повечето случаи на прескачане на сърцето не изискват лечение. Ако се случват неприятно често, трябва да се помисли за отстраняване на причината, която ги предизвиква. Ако това е някаква напитка с кофеин например, да се помисли за алтернатива. В случай, че зачестилата поява на екстрасистоли е свързана с някакво заболяване на сърцето, то трябва да се лекува.

Като лекарства най-често се прилагат бета-блокери. Те стабилизират сърдечния ритъм и могат да намалят броя на екстрасистолите.

При много неприятна или вродена вентрикуларна екстасистолия има възможност за лечение с катетърна аблация. При нея се обработват определени структури на сърцето. При аблацията се стига до сърцето през вена в слабините. Тъй като вентрикуларната екстасистолия обикновено е свързана с една определена област в сърцето, тя може да се обработи с топлина. Шансът за излекуване след такава манипулация е над 90%.

Вижте във видеото какво определя сърдечния ритъм.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -