вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДецата масово се връщат от море със стомашни вируси, ето какво помага

Децата масово се връщат от море със стомашни вируси, ето какво помага

Малки деца, чиито родители ги водят на море, масово се завръщат с разстройство и повръщане. Инфекциите може да са както вирусни, така и бактериални. Симптомите обикновено са висока температура, стомашно разстройство, гадене или повръщане, липса на апетит и отпадналост.

Най-уязвими са децата до 3 годинки, казва педиатърът д-р Веселина Димова, завеждащ Педиатрично отделение на Болница „Тракия“. При тях много лесно настъпва обезводняване. При висока температура може да се получат и фебрилни гърчове, които също сериозно тревожат родителите.

Каква е първата помощ при стомашни вируси?

Първата задача е да се овладее високата температура. Ако термометърът показва 38,5 – 40  ̊С, може да се прибегне до познатите от нашите баби методи като обтриване с влажна кърпа, студени компреси на челото, около китките и глезените. Може да се вземе и душ с по-хладка вода. При висока температура над 38,5 градуса се дават и лекарства за свалянето й в дозировка според възрастта и килограмите.

При повръщане лекарството за температура е добре да се дава под формата на свещички. При диария пък е по-уместно е използването на перорални форми – сироп, капки, суспензия или таблетки.

Задържи ли се температурата повече от 3 дни, детето трябва да бъде прегледано от лекар. Той ще установи причината и да се започне подходящо лечение. Ако детето е с повръщане или разстройство, трябва веднага да се потърси медицинска помощ.

Грешки в храненето на болно дете, които родителите допускат

Повечето болни деца губят апетит. Това не бива да притеснява особено родителите, защото е един от защитните механизми на организма. Въпреки това детето има нужда от хранителни вещества.

Какво да му дадем да яде тогава? В това отношение родителите допускат две основни грешки. Или не дават на детето нищо за ядене от страх, че то отново ще повърне, ще получи разстройство. Или обратно – настояват то да приема значителни количества храна с надежда така да подсилят имунната система. И двете крайности са погрешни, смята д-р Димова. За да се възстанови по-бързо детето, трябва да спазва добре балансирана хранителна диета. Погрешно е да не се дава нищо на детето. Диарийните изхождания и повръщания обезводняват организма. При кърмачетата е нормално да има до 5 дефекации дневно, но стигнат ли 10 – 15 и повече, обезводняването е неминуемо.

Течностите – на често и по малко

Родителите трябва внимателно да дават вода на детето – по лъжичка на няколко минути. Може във водата да се разтворят закупени от аптеката прахчета за компенсиране на елекролитните загуби на организма. Погрешно е вместо вода в този момент да се дават натурални сокове, пюрета, мляко, пасирани плодове или зеленчуци, защото те само ще раздразнят още повече възпалената от вируса лигавица.

Болното дете трябва да се захранва с малки количества храна, която не съдържа целулоза, не е мазна или сладка. В първите дни на болестта е противопоказно и месото. Препечен хляб, картофи, ориз, за бебетата лечебни каши или безлактозни млека, са подходящата диета. По-късно може постепенно да се разшири с бяло пилешко месо и пилешки бульон. Щадящата храна успокоява перисталтиката.

„Очакванията на родителите са още в началото на лечението болното дете внезапно да възстанови апетита си. Трябва да бъдем премерени в тези наши очаквания“, казва д-р Димова. Всяка по-голяма доза храна, всяко насилване връща ситуацията в изходно положение. Неправилното лекуване може да удължи ентероколитните оплаквания със седмици, дори температурата и другите симптоми да са вече повлияни. Причината е, че чревната лигавица е увредена и не може да понесе голямо натоварване.

В различните страни честотата на вирусните и бактериалните ентероколити е различна.  У нас причинителите са най-вече вирусни и по-рядко бактериални. Най-честите вирусни инфекции са: ентеровируси (коксаки А и Б, ехо) през лятото, докато ротавирусите и аденовирусите се срещат през зимата и спорадично целогодишно. Причинители на бактериалните ентероколити могат да бъдат шигела, салмонела, ентеропатогенни ешерихия коли. Могат да бъдат паразитни инфекции, като ламблиаза. Лятната диария може да е резултат на хранително отравяне от токсините на бактерия като Staphylococcus aureus при замърсена и неправилно съхранявана храна.

Грешка е да се бърза с антибиотиците при летните вируси

Друга основна грешка е да се изписват антибиотици при лечение на вирусните инфекции. „Антибиотиците не повлияват вирусните летни инфекции, а могат да доведат до дисбиоза и да влошат състоянието на болния“, казва д-р Димова. По клиничната картина на болното дете един опитен лекар може да се ориентира дали е нужно да изпише антибиотично лечение или не.  При необходимост се провеждат и изследвания за по-точна диагноза. Продължителната употреба на антибиотици може да провокира  антибиотик-асоциираната диария.

Децата най-често се заразяват чрез мръсни ръце, неизмити плодове, недостатъчен контрол върху приготвянето и съхранението на храната, а не защото сме отишли на море,  планина, както обикновено си мислят родителите. „Дали детето е в детската градина, в училище  или вкъщи, ръцете трябва да се измиват или дезинфекцират редовно. Малките деца имат навика да опознават света чрез лапане. Всяка замърсена играчка, повърхност, контакт с болно дете, е начин за предаване на инфекцията“, казва д-р Димова.

Завеждайки детето в епидемичен период в детски кът, на плаж, на басейн или на място със струпване на много хора, неизбежно го поставяме в среда с повишен риск от заразяване. Това не означава, че не трябва да ходим с деца на почивка, но трябва да им осигурим адекватни битови условия, добра хигиена, задължителен режим – без случайни хранения на плажа със случайно закупена кифла или царевица, която не е ясно в какъв съд, с каква вода е варена, с доколко чисти ръце е пипана и как е съхранявана. Спазвайки тези правила човек по-трудно ще се разболее. Антибактериалните гелове за дезинфекциране на ръцете са също от изключителна полза, особено при пътуване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -