сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРотавирусите водят до тежко обезводняване при бебетата

Ротавирусите водят до тежко обезводняване при бебетата

Летните диарии са изпитание не само за малките деца, но и за родителите, които трябва да бдят над детето с висока температура и обезводнено от разстройството. Месечно във Второ детско отделение на Инфекциозна болница се лекуват над 200 малки пациенти с диарийни заболявания, казва д-р Надя Найденова, специалист по инфекциозни болести. Майките се плашат повече от бактериални инфекции като салмонела, но те са едва 8-10% от всички деца със стомашно-чревни заболявания. Преобладаващата част – около 50-60% от болните, са причинени от ротавируси. Това не е изненада, защото данните и в другите европейски страни са подобни. При най-малките пациенти – от 5-6 месечна възраст до 5 г. задължително се прави изследване за носителство, допълва лекарката. Тази рутинна практика дава ясна картина кои са най-честите причинители на стомашно-чревните инфекции. Пикът на ротавирусните инфекции по принцип е есенно-зимният сезон. Последните няколко години се наблюдава целогодишна заболеваемост.

Как протича ротавирусната инфекция?

Бързо се вдига висока температура до 38-40 градуса. Децата повръщат многократно, имат водниста диария. Заради това организмът губи много вода и соли – калий, натрий, хлор, които са жизненоважни. Детето не може само да компенсира тези загуби, нарушава се целия киселинно-алкален метаболизъм. Типичната клинична картина при ротавирусната инфекция е отпуснато, бледо дете със сивкава кожа, обезводнено от диарията. Настъпва срив на хемодинамиката – пада кръвното, обезводняването е сериозно. Състоянието не бива да се подценява, защото може да се стигне дори до смърт, ако не се вземат навреме адекватни мерки. В Инфекциозна болница обаче не са имали такива фатални случаи.
Ротавирусната ваксина съществено намали броя на заразените, пояснява д-р Найденова. Тя е сред препоръчителните имунизации, което означава, че родителите сами заплащат поставянето й. Ваксината обаче дава висока степен на защита. Откакто е достъпна в България, сме имали само два случая на инфекция сред ваксинирани деца, което показва много добра ефективност, допълва специалистът. При едното болно дете инфекцията протекла съвсем леко, а при второто – средно тежко. Това е постижение, като се има предвид, че ротавирусната инфекция е една от най-честите причини за хоспитализация на децата в ранна възраст, допълва лекарката.

Ротавирусната инфекция е много високо заразна

Тя се предава чрез предмети, мръсни ръце или замърсена вода. Децата тръгват от рано на градина, пипат, лапат ръцете си, всякакви неща около себе си. По-големите боледуват по-леко, защото са се срещали във времето с вируса. При най-малките инфекцията може да протече много тежко, защото те бързо се обезводняват. Затова и ваксината се препоръчва в ранна кърмаческа възраст – още на 6-7-та седмица. На практика почти всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите, като тежестта на заболяването зависи от индивидуалните особености на имунната система и общото състояние.

Неваксинираните продължават да боледуват много често. Детските отделения в Инфекциозна болница непрекъснато са пълни с деца с ротавирусна инфекция, които не са ваксинирани. Лекарите очакват броят на заразените да се увеличава през лятото, заради събирането на повече хора по курортите. Водещата инфекция при най-малките е чревната. Тя е на второ място като причина за смърт в детската възраст след белодробните заболявания в световен мащаб. Над 2 млн. деца годишно в света умират от ротавируси.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -