вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРуски хирург сам успешно оперира апендикса си

Руски хирург сам успешно оперира апендикса си

27-годишен руски хирург – Леонид Рогозов, оперирал сам апандисита си по време на сурова експедиция в Антарктида, където нямало никаква възможност да се стигне до болница. Невероятната случка се разиграла преди десетилетия, но сега е описана в престижното научно издание „Бритиш Медикъл Джърнъл“. Снимките са на сина му Владислав.

Младият Леонид използвал подръчни средства и с помощта на лампа и огледало само отстранил апендикс си, при това анестезията била минимална. Експедицията тръгнала от Русия на 5 ноември 1960 г. 36 дни по-късно корабът ги стоварил в Антарктида, където се спускала полярната нощ. Престоят трябвало да продължи около година.

През април 1961 г. Рогозов усетил остра болка долу вдясно в корема. Постепенно симптомите се задълбочили – пристъпи на слабост, гадене и изгаряща болка. Хирургът осъзнал, че за да оцелее, трябвало да се подложи на операция. Имало риск от спукване на апандисита, а това със сигурност щяло да доведе до фатален край. Само че Рогозов бил единственият лекар в експедицията. Затова той взел кардинално решение да оперира сам себе си.

За първи път в историята лекар оперира успешно сам себе си

Операцията му се смята за първия успешен случай на някой, който извършва интервенция сам върху себе си, без помощта на други медицински специалисти наоколо и без възможности за помощ отвън. Когато температурата станала висока за по-дълго време, а повръщането зачестило, Леонид Рогозов осъзнал, че трябва да действа. Болката вече не се търпяла. В дневника си той пише: „Не спах последната нощ. Боли ужасно… Осъзнах, че единственият изход е да се оперирам сам. Това е почти невъзможна работа, но не мога просто да скръстя ръце и да се предам…“

Направил точен план за операцията

Не се предал, а разработил точен план за операцията си. Помолил другите от екипа да изпровизират операционна в стаята му, като оставят само леглото, две маси и лампа. Инструктирал хората да насочат осветлението и да му подават инструментите, както и да държат огледалото така, че той да може да вижда какво прави.

Казал на един от мъжете как да го инжектира с точните лекарства и как да направи изкуствено дишане в случай, че загуби съзнание. Рогозов си инжектирал локален анестетик в коремната област – единствената възможност, която той можел да използва. След това направил 10 см разрез и започнал.

На 40-тата минута почти загубил съзнание

Според историята, публикувана в списанието, хирургът останал спокоен, но потта шуртяла от челото му и околните трябвало често да я попиват. От време на време използвал огледалото, но повечето време работел по усет. След 40 минути обаче усетил пристъп на слабост и получил световъртеж, почти загубил съзнание, така че се наложило да прави пауза.

„Когато взех иглата и си сложих първата инжекция, някак си автоматично превключих в режим на работа. От този момент нататък не забелязах нищо друго около себе си“, пише Рогозов в дневника си. Така въпреки слабостта успява да довърши – отстранил апендикса и зашил раната. Дал инструкции на своите помощници как да измият и подредят инструментите. След като всичко приключило, взел таблетки за сън.

Вземал антибиотици и 4 дни по-късно се почувствал по-добре

На петия ден температурата му спаднала. След седмица сам си махнал конците. Невероятно, но след две седмици той успял да се върне към нормалните си задължения в базата. Една година по-късно – на 29 май 1962 г. експедицията акостирала в пристанището на Ленинград. Д-р Рогозов се върнал на работа още на другия ден. През остатъка от живота си той работил в Клиниката по обща хирургия на Първи Ленинградски медицински институт. Неведнъж отказвал да получи отличия за случилото се в Антарктида. Отвръщал скромно: „Работа като всяка друга, живот като всеки друг“.

Източник: BMJ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -