Какъв е рискът от увреждане при наркоза за операция?

PRINT
хирургия

Много хора се страхуват от наркозата – не само заради загубата на съзнание, но и поради нещата, които може да се случат докато сте в безсъзнание. Те се питат: Ще се събудя ли след операцията? Анестезията не е толкова страшна, сочи статистиката.

Има ли риск от смърт при анестезия?

Медиците все още спорят каква е вероятността пациентът да загине заради наркозата. Затова Немското дружество по анестезиология и интензивна медицина анализира данните на 1,36 млн. пациенти, които са били подлагани на наркоза от 1999 до 2010 г.

При 36 пациенти са настъпили усложнения, които са окачествени от обслужващия ги анестезиолог като смърт или трайно увреждане.

В 10 от случаите анализът категорично сочел, че причината за това е упойката.

Изводът от проучването е, че наркозата може да увреди един на 140 000 пациенти. Казано иначе, рискът от усложнения е 7,3 на един милион пациенти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сепсисът се развива потайно, шансът за оцеляване е 50%
Как се лекува рак с брахитерапия? 
90% от хората търпят болката, не търсят помощ, сочи проучване 
Какви са причините за сепсис? 

В девет от случаите причина са били интубационни проблеми (проблеми с включването на изкуственото дишане) поради неочаквани затруднения с дихателните пътища на пациента. В един от случаите става дума за бронхоспазъм.

Проучването не съобщава колко от 10-те тежки случая завършват със смърт. Рискът пациентът да си отиде заради анестезията рязко намаля през последните десетилетия в развитите страни.

През 1970 г. заради наркозата са отчитани 357 смъртни случая на 1 милион операции. В края на 80-те г. са били 52, а в края на 90-те г. – 34 души.

Неочаквано събуждане по време на обща упойка

Лекарите добре разбират страховете на пациентите от упойката. Те донякъде са свързани и с неочаквано събуждане по време на анестезия. Става дума за т.нар. Awareness (AWR) в операционната. За лекарите това също е доста плашещо.

В немската преса лекарка от болница в Айзенберг разказва за един-единствен подобен случай. Според Немското дружество по анестезиология и интензивна медицина обаче това едва ли наистина се е случило, защото в Германия мозъчните вълни на пациента, а оттам и дълбочината на упойката се наблюдават непрекъснато.

Това обаче не е така във всички страни. Английско медицинско издание например съобщава, че само в 1,8% от случаите се използва монитор за наблюдение на наркозата. В този доклад се пояснява, че неочаквано събуждане на пациента по време на операция може да се очаква при един от 15 400 случая.

Данни, събрани от 265 клиники, сочат че в рамките на една година са регистрирани 153 случая на събуждане по време на наркоза. Около една трета от пациентите наистина са били в будна фаза, при останалите е ставало дума за въвеждане и извеждане от наркоза.

Източник: British Journal of Anaesthesia, Deutscher Anästhesiecongress (DAC) 2014

 

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Какъв е рискът от увреждане при наркоза за операция? беше последно модифицирана от: юли 5th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *