петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНеузрелите банани помагат да отслабнем

Неузрелите банани помагат да отслабнем

Яжте неузрели банани, не мачкайте картофите на пюре и не гответе със зехтин – това са някои от съветите на проф. Родни Билтон, преподавател по биохимия в университета „Джон Мур“ в Ливърпул, който издаде книгата „Знаете ли какво да ядете“. Целта му е да даде препоръки в съответствие с най-новите научни доказателства.

Зелените банани подобно на пълнозърнестите продукти и зеленчуците, съдържат устойчиво нишесте. Това е най-важната форма на диетични фибри, които можем да консумираме. То се разгражда по-бавно в организма, като осигурява енергия за по-дълъг период от време. Устойчивото нишесте е форма на въглехидрати, но за разлика от обичайните, не причинява бързо покачване на кръвната захар, т.е. засища за повече време. Така неузрелите банани могат да се окажат ценен помощник за тези, които искат да отслабнат. Те имат и друго предимство – стимулират отделянето на хормона глюкагон, който спомага за изгарянето на мазнините. В Западните страни хората консумират средно 3-7 грама устойчиво нишесте, докато Организацията за наука и индустриални проучвания в Обединеното кралство препоръчва по 20 г дневно.

Пюрето дава повече захари, а сокът – още по-много

За да поддържаме стройна фигура, от ключово значение е да поддържаме възможно най-ниско ниво на прием на прости захари. Казано с прости думи – да избягваме сладкиши, подсладени напитки и полуфабрикати. Оказва се обаче – значение има и как е приготвена храната. Например картофите отдават прости захари с 25% повече, ако са сварени и намачкани на пюре, отколкото нарязани на филийки и печени. Причината е, че те съдържат дълги гранули нишесте. Намачкването нарушава мембраната и води до бързото превръщане на нишестето в захари.

Начинът, по който обработваме храната – смилане, пресоване и дори дъвченето увеличават скоростта, при който захарта се освобождава в кръвта. Причината е, че нараства площта на повърхността на храната, което прави по-лесно абсорбирането на въглехидратите в червата.

Ето защо трябва да избирате да ядете цяла ябълка, а не ябълково пюре. Още повече захари от пюрето освобождава пиенето на ябълков сок, разкрива проучване в The Lancet. По същата причина не се препоръчват особено фруктовите смутита – те съдържат голямо количество лесно усвояеми захари. Още един съвет – ако ще варите картофите, ограничете времето за това. Колкото по-дълго се загряват, толкова по-лесно ще се сдъвкват те и ще освобождават повече захари в тънките черва.

Не гответе със зехтин – прегаря

Зехтинът не се препоръчва за готвене, тъй като прегаря на по-ниски температури, подобно на кравето масло. А когато то се загрее повече, отделя токсичните пероксидни липиди. Те влизат в реакция с протеини в организма и ДНК, като повишават риска от рак и болести на сърцето. Проф. Билтон не препоръчва също така да се увличаме по тофу – соево сирене, което идва от азиатската кухня и е популярно сред вегетарианците. Причината е, че то забавя усвояването на важни минерални вещества.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -