сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниТъмен шоколад помага срещу възпаления

Тъмен шоколад помага срещу възпаления

Тъмният шоколад действа противовъзпалително, когато попадне в човешкия организъм, установи екипът на Джон Финли, цитиран от The Times of India. Попадайки в стомаха той се превръща в храна на особен род полезни бактерии. Те могат да превърнат компонентите на шоколада в противовъзпалителни съединения, полезни за сърцето.

Специалистите тествали три вида какао върху модели на храносмилателен тракт. Знае се, че шоколадът съдържа в себе си полифеноли (антиоксиданти) – сред тях катехин, епикатехин и известно количество хранителни фибри.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата
Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта 
Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби 

Две от тези съединения лошо се усвояват и абсорбират. Но когато достигнат дебелото черво, там започва процес на ферментация. Полифенолите се превръщат в малки молекули, които са по-лесни за усвояване. Тези молекули притежават противовъзпалителни свойства.

Ефектът може да се усили още, ако се смесят фибри от какао с пробиотици, е възможно да се подобри здравето на хората. Това опростява задачата с получаването на противовъзпалителни съединения в организма. Известно е, че приемането на пробиотици повишава количеството на полезните бактерии в червата, а от друга страна – подтиска вредните бактерии.

Източник: The Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -