Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата

PRINT

Обикновеният тъмен шоколад помага срещу кашлица, пише в. „Дейли мейл“. Лечебните му свойства се дължат на съединението теобромин в какаото, което намалява остротата на симптомите при острата и хронична кашлица. То било тествано върху 300 души с възобновяваща се кашлица в 13 големи болници.

Давали им тъмен шоколад два пъти дневно в продължение на 14 дни. В края на експеримента 60% от участниците споделили, че състоянието им се е подобрило. Така учените заключили, че всекидневния прием на шоколад помага при хроничната кашлица. Достатъчно е да се хапва неголямо парче от тъмното лакомство и то с по-наситено съдържание на какао.

Според авторите на проучването в Националния институт по кардиология и пулмонология теобромин блокира работата на сензорните нерви. Това избавяло пациентите от рефлекса, който води до кашлицата. Съединението в какаото било дори по-ефективно от кодеина, който вече е забранен за масово влагане в лекарствата в Европа, понеже води до пристрастяване.

В експеримента била използвана доза теобромин, равна на 1000 мг. Една унция горчив тъмен шоколад (31 грама) съдържа 450 мг. В сладкия тъмен шоколад съединението е 150 мг, а в млечния – 60 мг.

СНИМКА: SXC

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *