неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТъмният шоколад се бори успешно с кашлицата

Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата

Обикновеният тъмен шоколад помага срещу кашлица, пише в. „Дейли мейл“. Лечебните му свойства се дължат на съединението теобромин в какаото, което намалява остротата на симптомите при острата и хронична кашлица. То било тествано върху 300 души с възобновяваща се кашлица в 13 големи болници.

Давали им тъмен шоколад два пъти дневно в продължение на 14 дни. В края на експеримента 60% от участниците споделили, че състоянието им се е подобрило. Така учените заключили, че всекидневния прием на шоколад помага при хроничната кашлица. Достатъчно е да се хапва неголямо парче от тъмното лакомство и то с по-наситено съдържание на какао.

Според авторите на проучването в Националния институт по кардиология и пулмонология теобромин блокира работата на сензорните нерви. Това избавяло пациентите от рефлекса, който води до кашлицата. Съединението в какаото било дори по-ефективно от кодеина, който вече е забранен за масово влагане в лекарствата в Европа, понеже води до пристрастяване.

В експеримента била използвана доза теобромин, равна на 1000 мг. Една унция горчив тъмен шоколад (31 грама) съдържа 450 мг. В сладкия тъмен шоколад съединението е 150 мг, а в млечния – 60 мг.

СНИМКА: SXC

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -