четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЯжте повече фибри, за да спите добре

Яжте повече фибри, за да спите добре

За да спите добре, трябва да приемате повече храни с богато съдържание на фибри. Това откриха учени от Колумбийския университет, които вярват, че изводите им ще променят живота на много хора. От менюто трябва да се изключат излишните мазнини и добавената захар. На тяхно място яжте продукти с повече баластни вещества и проблемите със съня ще отидат в миналото. В проучването били включени 26 възрастни мъже и жени на възраст около 35 години, съобщава Prothom Alo.

Всички участници в изследването имали нормално тегло. Доброволците били помолени да следват специална диета с ниско съдържание на наситени мазнини и въглехидрати, но богата на фибри. Проучването показало, че използването на диетични фибри се свързва с по-голяма продължителност на бавната фаза на съня (дълбок сън). Храни с повече добавена захар напротив – съкращават дълбокия сън. Ако имаме навика да ядем вафли, бисквити, шоколади или всеки ден да пием по едно кенче газирано, честите събуждания са гарантирани. Безсънието често мъчи хората, които живеят в големите градове. То не бива да се подценява, защото може да ви докара депресия, а и да повлия за развитието на други болести.

Учените забелязали, че доброволците заспивали по-бързо, ако изяждали храните, препоръчани от диетолог. Тези продукти са по-балансирани,  съдържат по-малко мазнини и повече протеини. Когато хапвали от обичайните си ястия, хората заспивали след 29 минути, а след диетичните – само за 17 минути. Освен това станало ясно, че нарушаването на диетата дори само за един ден може да доведе до проблеми със съня.

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -